Dacă se face exudat nazal sau faringian, nu descoperim, de regulă, un microb, o bacterie. Este anormal ca în aceste afecțiuni să dăm tratament cu antibiotic, pentru că antibioticul este un produs folosit împotriva bacteriilor, și nu un antiviral.
Pe lângă simptomele guturaiului, gripa gripa vine cu stări agravate - cum este starea de curbatură, care presupune durere la nivelul pielii, la atingere, la nivelul mușchilor, o stare generală proastă, de astenie, inapetență. Gripa este tot o viroză foarte serioasă, care poate, în unele cazuri, să ducă la deces. Dar nici ea nu se tratează cu antibiotic.
Se pune problema tratamentului cu antibiotic abia atunci când apare o suprainfecție cu o bacterie, iar semnul acesteia, cel mai uzual, este apariția puroiului. Puroiul este un semn că organismul luptă cu infecția, cu celulele moarte pe care corpul încearcă să le scoată afară.
Apar febra și frisoanele, chiar dacă ele pot apărea și în cazul virozelor. Important este ca antibioticul să fie prescris de un medic, numai după ce acesta a făcut toate analizele necesare, pentru a afla la ce substanță reacționează microbul cu care sunteți infectați