Guvernul a aprobat simplificarea procedurii de acordare a ajutoarelor de urgenţă, iar bugetul Ministerului Muncii prevede în acest sens fonduri de 5 milioane de euro.
"Ajutoarele vor fi aprobate prin nota ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale pe baza boderourilor Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială cu sprijinul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi vor fi avizate de primarii localităţilor afectate, dar şi de prefecţi", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, citat de Agerpres.
"Şi, din datele pe care le avem până-n acest moment au fost primite aproximativ 2400 de solicitări din partea autorităţilor locale privind persoane sau familii care au nevoie de sprijin pentru a face faţă efectelor devastatoare ale vremii din ultima perioadă", a mai spus Nelu Barbu.
El a precizat că modificările au fost făcute printr-un proiect de hotărâre de guvern privind acordarea de ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţii şi calamităţi naturale în cursul anului 2019, venit la propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.
"Guvernul a aprobat aşadar acest act normativ. Este vorba despre acordarea ajutoarelor de urgenţă pe parcursul anului 2019 pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteo periculoase, produse începând cu luna mai 2019. Bugetul există deja pentru aceste ajutoare, banii necesari pentru sprijinirea familiilor există în bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Este vorba despre 5 milioane de lei", a adăugat Nelu Barbu.
Sprijin de până la 3.000 lei pentru o familie
Ajutoarele de urgenţă, aprobate luni de Guvern, printr-o Hotărâre, se vor acorda din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul MMJS, astfel: câte 3.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate în proporţie de peste 90%; câte 2.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% şi 90% inclusiv; câte 1.500 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate în proporţie de până la 50% exclusiv.
De asemenea, în cazul în care, în urma inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, familia persoanei/persoanelor decedate beneficiază suplimentar de suma de 5.000 lei, informează MMJS.
Ajutoarele de urgenţă nominale se aprobă prin Notă a ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, pe baza borderourilor agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, cu sprijinul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, borderourile fiind avizate de primarii localităţilor afectate şi de prefecţi.
În ceea ce priveşte normele de acordare a ajutoarelor de urgenţă, ministerul de resort menţionează că acestea au fost simplificate. Astfel, familiile sau persoanele afectate nu mai trebuie să completeze cereri, iar efectuarea anchetelor sociale a fost eliminată.
Înaintea şedinţei de luni a Executivului, premierul Viorica Dăncilă a anunţat adoptarea unei măsuri în acest sens.
"Am primit ieri o primă evaluare a pagubelor produse de vremea severă. Această evaluare va fi completată cu noi date, pe măsură ce acestea vin din teren. Pe baza acestor informaţii guvernul va lua măsuri, astfel încât oamenii să poată fi sprijiniţi să treacă peste aceste momente dificile", a spus Dăncilă.