Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernanţii, sufocaţi de curiozităţile aleşilor

Guvernanţii, sufocaţi de curiozităţile aleşilor

de Gabriela Antoniu    |   

Senatorii şi deputaţii au adresat premierului şi membrilor Guvernului aproape 7.000 de întrebări şi interpelări în cele două sesiuni parlamentare din acest an. Situaţiile sau cazurile prezentate în aceste întrebări şi interpelări sunt locale sau de interes general, ele reflectând  probleme de zi cu zi ale românilor. Chiar şi aşa, multe dintre ele încă mai aşteaptă un răspuns de la guvernanţi.

 

Parlamentul exercită controlul asupra Guvernului prin întrebări, interpelari, moţiuni, iar Constituţia chiar prevede obligativitatea membrilor Executivului de a răspunde la întrebări şi interpelări. Termenul stabilit de Regulamentele celor două Camere este de 15 zile, maximum 28-30 de zile, când există motive temeinice pentru amânarea răspunsului. Sunt însă cazuri când aceste termene sunt depăşite şi parlamentarii revin cu noi adrese.

 

Întrebările sunt din cele mai diverse domenii: de la canalizări, irigaţii şi podeţe, şcoli şi spitale, până la Preşedinţia Consiliului UE şi mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Sunt şi cazuri particulare, transmise de parlamentari, în numele unor cetăţeni români.

De asemenea, campanii de informare privind riscurile asupra sănătăţii populaţiei ale ambroziei şi pericolul troscotului japonez au făcut şi ele obiectul unor întrebări ale parlamentarilor, dar fără răspuns, deocamdată.

Cum Alianţa Vestului, bebeluşii infestaţi cu stafilococ auriu şi confiscarea maşinilor deţinute de români în Italia au ţinut prima pagină ziarelor, acestea nu au putut lipsi din preocupările parlamentarilor care i-au luat la întrebări pe guvernanţi. În cazul Alianţei Vestului, deputatul PSD, Ioan Dârzu, o întreabă pe premierul Dăncilă dacă nu ar fi oportună abordarea acestui subiect în CSAT. Viorica Dăncilă nu i-a răspuns încă. După cum, nici ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cazul bebeluşilor.

Deputatul Pavel Popescu este preocupat de eliminarea albinei din Legea zootehniei şi îl întreabă pe ministrul Agriculturii Petre Daea dacă are de gând să elaboreze un program de protecţie a apiculturilor români. Nu a primit încă un răspuns. El l-a mai întrebat pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu cum îi poate sprijini pe românii din Italia cu autoturisme înmatriculate în ţară, în afară de informarea online. Nu a primit răspuns, cum nu au primit nici alţi colegi de ai săi, preocupaţi de aceeaşi problemă, un răspuns fiind programat pentru 4 ianuarie.

Un alt deputat PNL, Vasile Stamatin, a aflat că de la anul va intra în vigoare noua taxă auto şi a întrebat-o pe ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, dacă această taxă e gata şi cât va fi. E posibil să afle răspunsul pe 4 ianuarie, termenul limită pentru primirea unui răspuns.

 

Nu sunt puţine cazurile în care parlamentarii nu au primit răspunsurile şi au făcut solicitări de respectare a termenului regulamentar.  Cum sunt întrebările privind posibilitatea desfiinţării Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, precum şi a 400 de posturi publice, adresate ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi care aşteaptă acum data de 11 ianuarie pentru un posibil răspuns.

 

Ora de vară

Doi deputaţi PNL, Bogdan Gheorghiu şi Cezar Preda, i-au adresat premierului Viorica Dăncilă o întrebare privind renunţarea la ora vară, respectiv dacă există la nivelul Guvernului, Ministerului Transporturilor analize, studii cu privire la acest subiect. În răspunsul transmis, premierul  Dăncilă afirmă că la Ministerul Transporturilor nu au fost solicitate studii sau analize şi că numai după realizarea unui studiu de impact privind efectele pozitive şi negative ale renunţării la ora de vară, realizat de Comisia Europeană, se va lua o decizie şi la nivel naţional.Ca atare, Ministerul Transporturilor nu consideră oportună modificarea unilaterală a legislaţiei în domeniu. În schimb, ministerul Sănătăţii consideră binevenită renunţarea la ora oficială de vară.

 

Vaccinurile de la Cantacuzino

Deputatul PNL Costel Alexe l-a întrebat pe fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, care sunt serurile şi vaccinurile pe care Institutul Cantacuzino le va produce în România şi când preconizează că vor apărea pe piaţă. Fifor a demisionat, răspunsul l-a primit de la actualul ministru, Gabriel Leş. Conform răspunsului transmis, “serurile terapeutice şi vaccinurile pe care institutul le producea până la închiderea activităţii de producţie în anul 2010 sunt în curs de evaluare privind oportunitatea producerii şi vor fi introduse pe piaţă etapizat, după finalizarea retehnologizării şi obţinerea autorizaţiilor de la forurile competente”. În prezent, institutul oferă o serie de servicii pentru INSP, populaţie şi de cercetare.

 

Când nu vin în Parlament pentru vreo moţiune simplă sau de cenzură, premierul şi miniştrii sunt asaltaţi cu întrebări şi interpelări trimise de senatori şi deputaţi

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri