Guvernul Boris Johnson a prezentat, luni, planul privind accesul cetăţenilor străini în Marea Britanie, după expirarea tranziţiei post-Brexit, în ianuarie 2021, sistemul încurajând venirea imigranţilor calificaţi.
Noul sistem prevede acordarea unui punctaj în funcţie de calificări şi ar urma să intre în vigoare când se va încheia libera circulaţie a cetăţenilor europeni în Marea Britanie, pe 1 ianuarie 2021.
Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, a declarat că firmele britanice vor fi încurajate să investească în forţa de muncă aflată deja pe teritoriul Marii Britanii. În acelaşi timp, noul sistem "va permite atragerea celor mai bune şi celor mai inteligente persoane din lume", a explicat Priti Patel, potrivit BBC.
Pentru a putea primi drept de rezidenţă pe teritoriul britanic, un străin va trebui să obţină 70 de puncte în noul sistem. Cunoaşterea limbii engleze şi o ofertă de lucru într-unul dintre domeniile stabilite de Guvernul britanic vor reprezenta 50 de puncte, însă venitul minim va trebui să fie de 22.480 de lire sterline (24.895 de euro) pe an. Puncte suplimentare vor putea fi obţinute printr-un doctorat relevant în domeniul de lucru sau prin depăşirea "nivelului general de venituri" de 25.600 de lire (28.350 de euro) pe an.
Sistemul prevede avantaje pentru persoanele specializate în domeniul medical, însă sindicatele din domeniu avertizează că vor fi probleme pentru personalul care acordă asistenţă socială la domiciliu, în condiţiile în care multe din aceste posturi nu sunt pentru persoane calificate.
Studenţii străini care vor obţine diplome de licenţă ori de masterat în Marea Britanie vor putea rămâne pe teritoriul ţării doi ani, iar cei care vor absolvi studii de doctorat trei ani, fără a îndeplini condiţii suplimentare. De asemenea, vor fi elaborate programe pentru angajaţii sezonieri, informează agenţia Reuters.
Marea Britanie poartă negocieri cu Uniunea Europeană pentru reglementarea relaţiilor bilaterale după expirarea tranziţiei post-Brexit, în ianuarie 2021. Uniunea Europeană a avertizat cetăţenii britanici să se pregătească pentru controale amănunţite la frontierele europene şi pentru alte probleme care ar putea apărea în cazul expirării tranziţiei post-Brexit fără niciun acord. Negociatorul-şef al UE pe tema Brexit, Michel Barnier, a declarat că rămân "divergenţe semnificative" în negocierile cu Marea Britanie privind viitoarele relaţii bilaterale. În acest context, Comisia Europeană a emis un document privind politicile comunitare prin care avertizează asupra "modificărilor ample şi automate" generate de Brexit.
(sursa: Mediafax)