Ca pondere în PIB, datoria publică a scăzut la 47,2% din PIB, faţă de 48,9%, la final de 2021.
Cu toate acestea, scăderea a venit ca urmare a creşterii PIB şi nu ca urmare a scăderii datoriei, aşa cum arată cifrele absolute. De asemenea, avansul PIB nominal, nivelul la care se raportează datoria publică, a fost mare datorită inflaţiei mari, care a umflat preţurile şi de asemenea a umflat PIB.
Din cele 667 mld. de lei (133 mld. euro), aproape 630 mld. lei reprezintă datoria României pe termen mediu şi lung. Datoria pe termen scurt este de circa 40 mld. lei.
Cea mai mare parte a datoriei guvernamentale este a administraţiei publice centrale, mai arată cifrele comunicate de Ministerul de Finanţe. Spre exemplu, datoria totală a administraţiei publice locale este de doar 19 mld. lei, în vreme ce datoria administraţiei publice centrale este de 648 mld. lei.
După moneda în care au fost contractate împrumuturile de către statul român, datoria în lei este de 306 mld. lei. De altfel, şi băncile din România au cea mai mare expunere pe împrumuturi publice din Uniunea Europeană.
Datoria în euro este echivalentul a 303 mld. lei, în vreme ce datoria publică a României în dolari este echivalentul a 56 mld. lei.
(sursa: Mediafax)