Jurnalul.ro Special Guvernul scade prețul locuințelor ANL

Guvernul scade prețul locuințelor ANL

de Adrian Stoica    |   

După ce în luna iunie Guvernul venea cu o ordonanță prin care propunea reducerea prețului locuințelor destinate tinerilor, construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), acum Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care stabilește normele metodologice pentru aplicarea ordonanței. Având în vedere că anul trecut prețurile de vânzare ale acestor locuințe destinate tinerilor au înregistrat o creștere considerabilă, în unele cazuri ajungându-se până la dublarea lor, acum Executivul vrea reducerea valorii lor la nivelul din 2019.

 

Față de actualele prevederi legislative care raportează prețul locuințelor ANL la costul construirii unui nou imobil, noile reglementări țin cont la stabilirea prețului de costul de construcție al imobilului respectiv. Din acesta se vor scadea amortizarea și chira plătită de tinerii care locuiesc în acel apartament și care doresc să îl cumpere. De asemenea, noile reglementări prevăd și o pondere conformă gradului de indice al localităților, astfel că locuințele din orașele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reședință de județ sau din Capitală.

 

Prețurile au explodat în 2020

 

Până la aplicarea noilor norme metodologice, actuala legislație vorbește despre valoarea de înlocuire a preţului la stabilirea căruia se ține cont de valoarea preţul de construcţie a unei locuințe noi din anul anterior vânzării. În 2020, luându-se în considerare preţul de construcţie din 2019, unde au intervenit efectele Ordonanţei 114/2018, a apărut o creștere exponențială a prețurilor. Reamintim că Ordonanța 114 a adus avantaje fiscale angajaţilor, dar şi o creştere a costurilor pentru companiile din construcții. Astfel, în sectorul construcțiilor, contribuţia de asigurări sociale a scăzut cu 3,75% pentru angajaţii din domeniu, până în 2028, iar salariul minim a crescut la 3.000 de lei.

 

Prețuri în funcție de rangul localității

 

Potrivit proiectului de hotărâre publicat pe site-ul MDLPA, valoarea locuinței va fi raportată și la rangul localității, prin înmulțirea valorii cu un coeficient de ponderare. Cel mai mare coeficient va fi aplicat în cazul locuințelor ANL construite în București, iar cel mai mic, în cazul celor din zona rurală.

 

Rangul localității

Coeficient de ponderare

0 - Bucureşti

1,00

I - municipii de importanţă naţională

0,95

II - municipii de importanţă interjudeţeană

0,90

III - oraşe

0,85

IV - sate reşedinţă de comună

0,80

V - sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor şi oraşelor

0,80

 

Și chiriile vor fi ponderate

 

De asemenea, calculul chiriei pentru locuinţele deţinute de tineri se va realiza după cum urmează, odată cu intrarea în vigoare a noilor norme:

a) pentru tinerii cu vârsta de până la 35 de ani, chiria acoperă cheltuielile pentru menţinerea stării de folosinţă normală şi de administrare, precum şi recuperarea investiţiei în funcţie de durata normată stabilită potrivit prevederilor legale;

b) pentru tinerii care au împlinit vârsta de 35 de ani, chiria acoperă cheltuielile pentru menţinerea stării de folosinţă normală şi de administrare, recuperarea investiţiei în funcţie de durata normată stabilită potrivit prevederilor legale, precum şi o cotă de maximum 0,5%, care se constituie venit al administratorilor locuinţelor.

Și valoarea chiriilor va fi ponderată cu un coeficient care va ține cont de rangul localității, astfel:


 

Rangul localităţii

0

I

II

III

IV

V

Coeficient

1,0

0,9

0,8

0,7

0,6

0,6

 

unde:

a) rangul 0 - capitala României, municipiu de importanţă europeană;

b) rangul I - municipii de importanţă naţională, cu influenţă potenţială la nivel european;

c) rangul II - municipii de importanţă interjudeţeană, judeţeană sau cu rol de echilibru în reţeaua de localităţi;

d) rangul III - oraşe;

e) rangul IV - sate reşedinţă de comună;

f) rangul V - sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor şi oraşelor.

 

Piața imobiliară fierbe

 

În timp ce MDLPA duce prețurile locuințelor ANL în jos, pe piața liberă acestea sunt în creștere. Constructorii se plâng de creștere abruptă a prețurilor materialelor, dar și de deficitul forței de muncă. Toate acestea pun presiune pe prețul noilor locuințe. Indicele imobiliare.ro arată o creștere constantă a prețurilor de la începutul acestui an. Indicele imobiliare.ro reprezintă o medie a preţului solicitat, exprimat în euro pe metru pătrat util pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari.

 

https://www.imobiliare.ro/indicele-imobiliare-ro

 

Sursa: imobiliare.ro

Subiecte în articol: ANL pret
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri