Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul susţine compensarea directă

Guvernul susţine compensarea directă

de Adrian Stoica    |   

Executivul susţine introducerea posibilităţii ca asiguratorul RCA să-şi despăgubească proprii clienţi, urmând ca acesta să-şi acopere ulterior banii de la asigurătorul vinovatului sau de la  Fondul de protecție a victimelor străzii în cazul în care vinovatul nu este asigurat sau este necunoscut. Această prevedere este cuprinsă într-un proiect de lege rezultat în urma negocierilor dintre ASF, parlamentari, transportatori, reprezentanţii service-urilor şi va intra în curând în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

În punctul său de vedere transmis Camerei Deputaţilor,  Guvernul susţine introducerea compensării directe, dar în regim alternativ dacă nu este afectat dreptul persoanei prejudiciate de a exercita acţiunea directă pentru recuperarea prejudiciului produs împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.  Introducerea acestei posibilităţi a fost cerută insistent de reprezentanţii asiguraţilor, ea fiind văzută şi ca un stimulent pentru încheierea acestor poliţe cu firme de asigurări serioase. Guvernul atrage atenția parlamentarilor că, la nivel european, compensarea directă nu este generalizată, funcționând în regim voluntar în Franța, Belgia, Spania și în regim obligatoriu în Italia și Suedia.

“Considerăm că este necesară parcurgerea unor etape preliminare, astfel încât adoptarea unui sistem de acest fel să ofere mai multe avantaje pentru asigurați și păgubiți fără, însă, a crea dezechilibre financiare societăților de asigurare”, arată Executivul, preciyând că un astfel de sistem să poată funcționa în mod alternativ, trebui respectate următoarele condiții: accidentele auto să fie produse pe teritoriul României; vehiculele implicate în accidentele auto să fie înmatriculate sau înregistrate în România; prejudiciile produse să fi fost aduse exclusiv vehiculelor; ambele vehicule implicate în accidentul auto să fie asigurate RCA şi prejudiciile să excludă vătămările corporale.

Executivul apreciază că introducerea compensării directe ca o practică curentă de reparare a autovehiculelor ar putea pune Fondul de protecție a victimelor străzii în imposibilitatea onorării cererilor asigurătorilor de recuperare a sumelor plătite către asigurați.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri