Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea mai mulți bani din jocurile de noroc. Păcănelele vor fi interzise în baruri

Guvernul vrea mai mulți bani din jocurile de noroc. Păcănelele vor fi interzise în baruri

de Redacția Jurnalul    |   

Executivul vrea să adopte, în această săptămână, un act normativ prin care vor fi schimbate reglementările privind jocurile de noroc.

OUG vizează  mai ales colectarea mai eficientă de bani la buget din această activitate. Potrivit prevederilor ordonanței, jocurile de noroc nu vor mai putea funcționa decât dacă au societatea înregistrată în România, pentru a se stopa externalizarea profitului obținut. 

"Locaţiile specializate în care se poate desfăşura activitatea de jocuri de noroc sunt: sălile dedicate de slotmachine, agenţiile de pariuri şi agenţiile loto, cluburile de poker, sălile de bingo şi cazinourile. Condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru locaţiile specializate sunt reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Jocurile de noroc tradiţionale se exploatează doar în locaţiile specializate.

Statul poate acorda societăților înmatriculate în Romania sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European sau din Confederaţia Elveţiană care au înregistrat un sediu permanent în România în conformitate cu art. 8 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pe bază de licență de organizare a jocurilor de noroc pe fiecare tip de activitate, astfel cum acestea sunt clasificate prin prezenta ordonanță de urgență, și de autorizație de exploatare a jocurilor de noroc, documente nominale și limitate în timp, ce sunt exploatate în mod direct de deținătorul licenței", se arată în OUG.

Taxe mai mari pentru licențe

I. Taxe aferente licenţei de organizare a jocurilor de noroc (anuale):

A. Pentru jocurile loto: 200.000 euro 

B. Pentru pariurile mutuale: 65.000 euro

C. Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro

D. Pentru pariurile în contrapartidă: 150.000 euro

E. Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor:150.000 euro

F. Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 25.000 euro

G. Pentru jocurile tip slot-machine: 150.000 euro

H. Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 15.000 euro

I. Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune: 150.000 euro

J. Pentru jocurile de noroc la distanţă se acordă 3 categorii de licenţe după cum urmează:

  • Licenţă clasa 1: pentru jocurile de noroc la distanţă prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. i) - n) din ordonanţa de urgenţă. Se acordă operatorilor care organizează jocuri de noroc la distanţă care au contract direct cu jucătorul şi este în cuantum de 300.000 euro/an
  • Licenţă clasa a 2-a: pentru persoanele juridice implicate în domeniul jocurilor de noroc tradiţionale şi la distanţă, precum şi pentru organismele de evaluare a conformităţii.

În acest context, se acordă:

  • (i) operatorilor care oferă management şi facilităţi de găzduire pe platforma de jocuri, alţii decât furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, astfel cum sunt definiţi în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, 20.000 euro/an;
  • (ii) operatorilor economici care desfăşoară activităţile prevăzute la art. 20 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă: 20.000 euro/an
  • (iii) procesatorilor de plăţi: 20.000 euro/an;
  • (iv) firmelor producătoare şi/sau distribuitoare de software specializat în domeniul jocurilor de noroc: 20.000 euro/an;
  • (v) afiliaţilor: 20.000 euro/an;
  • (vi) certificatorilor: 20.000 euro/an; (vii) auditorilor: 20.000 euro/an;
  • (viii) organismelor de evaluare a conformităţii 20.000 euro/an

Va fi limitat spațiul de publicitate pe care îl pot cumpăra organizatorii de jocuri de noroc.

"Reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național se face cu respectarea principiilor prevăzute la art. 10 alin. (3). Se posteaza la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. (...) Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama outdoor pentru jocuri de noroc, care depășește dimensiunea de 35 m2/panou/material publicitar, sunt interzise", potrivit actului normativ, citat de antena3CNN.

Va fi interzisă comercializarea de alcool în spațiile destinate jocurilor de noroc.

Locurile de tip slot-machine nu vor mai putea funcționa în baruri. Măsura are ca scop protejarea jucătorilor sau a persoanelor aflate în situații de risc.

Dependența de jocuri de noroc va fi monitorizată de ONJN

Toţi operatorii de jocuri de noroc vor avea acces în timp real la o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile, constituită, la nivel național, în scopul combaterii și prevenției adicției de jocuri de noroc.

Acestă bază de date va fi gestionată de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Organizatorii jocurilor de noroc licențiați vor vira 70% către bugetul de stat

De asemenea, veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare al lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii.

Documentul care vizează noile reguli în cazul jocurilor de noroc poate fi consultat integral AICI!

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la proiectele de acte normative, pot fi transmise la adresa de e-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site.

Subiecte în articol: pacanele jocuri de noroc baruri ta taxe
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri