Jurnalul.ro Special Interviuri György FRUNDA: „Mi-e tare teamă că UDMR nu face pragul electoral”

György FRUNDA: „Mi-e tare teamă că UDMR nu face pragul electoral”

de Maria Alifantis    |   

Intrat în politică acum 26 de ani, fostul senator György Frunda, una dintre cele mai importante voci ale UDMR, a explicat pentru Jurnalul Național motivul pentru care cel mai mare partid al etnicilor maghiari pare să fi dispărut complet de pe scena politică din România pentru prima oară în ultimul sfert de secol.

 

Vă întoarceți în politică anul acesta? Candidați la parlamentare?

Foarte sincer, anul acesta nu cred că voi candida la parlamentare, evident la alegerile locale nu candidez, asta s-ar fi știut. Dar în actualul sistem și în actuala conjunctură politică prefer să nu candidez.

După 26 de ani de politică nu mă aşteptam la răspunsul acesta...

Aproape 26, da. De fapt 25, pentru că 22 de ani am fost în Parlament, doi ani deputat, 20 senator, iar apoi trei ani am fost consilierul lui Victor Ponta. Eu nu pot renunța la politică, fac analize și sinteze, am o emisiune săptămânală la Târgu Mureș, discut cu oameni politici și nu exclud posibilitatea de a reveni în politica activă. Dar mai am timp să mă mai gândesc la asta până în toamnă.

Mai ales că se schimbă și sistemul de vot...

Eu cred că sistemul actual pe listă este mai puțin rău, fără să fie perfect și este mai corect decât cel uninominal. Exemplu meu este tipic în acest sens, eu am câștigat alegerile în colegiul meu cu 40%, iar Marius Pașcan care a intrat în Senat a avut un scor de 16%. A fost un sistem rău nu numai din cauza modului de intrare în Parlament, dar mai ales din cauza ineficinței parlamentare. Eu cred în sistemul german, care e în două tururi, când are loc o luptă între candidați în primul tur, iar în turul doi se completează pe liste. Acest sistem ar trebui adoptat și în România, eu l-am propus și cât am fost senator, din păcate nu s-a adoptat și s-a revenit la sistemul pe liste electorale care oricum e mai bun decât sistemul uninominal în colegii.

Revin la ce ați zis mai devreme, că preferați să nu candidați în sistemul actual. Ce vreţi să spuneți prin asta?

În sistemul actual politic, în Parlamentul 2012-2016, după destrămarea USL-ului, am văzut multe rezolvări care nu respectă principiile democrației și ale statului de drept. Mă refer, în principal, la numirea acestui Guvern tehnocrat. Esența democrației este reprezentată de alegeri. Dacă Guvernul Ponta a demisionat, iar PSD-ul avea majoritate în Parlament, este inacceptabil și contrar principiilor democrației, statului de drept și a politicii în general ca liderii PSD-ului să nu spună „avem majoritate și avem o propunere”. Ei, în schimb, au ridicat mâinile și au spus să numească președintele pe cine vrea el. Este inacceptabil politic. Iar ceea ce a făcut Guvernul Cioloș în aceste şase luni dovedește acest lucru. Nu are majoritate parlamentară, nu are suport politic, e în bătaia vântului, nu are oameni care să știe să lupte și să aibă susținere în grupurile parlamentare și așa se explică faptul că nu rezolvă lucrurile curente ale țării și faptul că atâția miniștri și-au dat deja demisia.

Se poate spune totuși că prin numirea acestui Guvern au fost respectată vocea străzii?

Poporul e sfânt și poporul are întotdeauna dreptate. Numai dă-mi voie să-ți răspund cu o contra-întrebare: când are poporul dreptate, când merge la alegeri și votează 10 milioane de oameni sau când ies pe stradă în București câteva zeci de mii de oameni? Desigur, când ies atâția oameni pe străzile unor orașe din țară este un semnal, dar nu este tot. Dacă partidele voiau să respecte voința celor zeci de mii de protestatanți, spuneau „renunțăm cu toții la mandatele noastre și facem alegeri anticipate”. Acela era tratamentul politic corect!

Plus că țara pare blocată în aceste şase luni...

Asta este o altă problemă. Dacă tot ați intrat în acest compromis și s-a numit un Guvern de tehnocrați, atunci acest Guvern nu trebuia să facă altceva decât să administreze țara și să pregătească alegerile. Punct. Nu să-și facă proiecte nici pe doi ani, nici pe cinci ani, că e un Guvern interimar pentru câteva luni sau un an de zile. Ei își fac proiecte pe construcții de autostrăzi, pe creșteri de salarii, în condițiile în care acesta nu este un Guvern politic și nu poate duce mai departe ceea ce au început alții. Ei sunt un Guvern de administrare.

„Cred că există pericolul real ca UDMR să nu obțină 5%, să nu facă pragul electoral. În 2012, a fost pentru prima dată când UDMR-ul a ajuns sub 500 de mii de voturi. Mi-e tare teamă că anul acesta vom mai trece un prag negativ”

Cât de tehnocrat este de fapt Guvernul de tehnocrați?

Ce înseamnă „tehnocrat”? Și în Guvernele politice sunt tehnocrați. La Justiție este un tehnocrat juridic, la Sănătate este un tehnocrat în domeniul sănătății, la Muncă este unul pe probleme sociale și de muncă, la Finanțe un economist și așa mai departe. Aici sunt unii oameni, nu vreau să dau nume, care au avut experiențe la Bruxelles fără experiență națională și acest lucru s-a văzut, că nu pot rezolva practic probleme care se ridică și sunt unii oameni de foarte bună calitate în fața cărora îmi ridic pălăria. Nu vreau să fac preziceri, dar n-aș paria că acest Guvern își va termina mandatul. Nu exclud posibilitatea unei moțiuni de cenzură după rezultatul de la alegerile locale.

Revenind la oile noastre, ce mai face UDMR-ul?

UDMR a dispărut din viața politică a României. Asta este cea mai mare pierdere. Să ne aducem aminte din anii trecuți, UDMR-ul era prezent, fie că era în Opoziție, fie că era la guvernare. Dar era foarte vizibil pentru societatea românească prin câțiva oameni profesioniști care se băteau cu miniștri sau susțineau miniștri. Aveau idei legislative foarte bune, aveau analiză politică, fie ea internă sau externă, eram activi la Consiliul Europei. Anul trecut, UDMR a intrat la guvernare pentru șase luni de zile iar apoi a ieșit fără niciun motiv. A ieșit când a fost ales președinte Iohannis. Atunci conducerea UDMR-ului a spus „am auzit vocea poporului și ieșim de la guvernare”, pentru că marea majoritate a comunității maghiare a votat cu Iohannis. A fost o greșeală enormă pentru că UDMR nu a intrat niciodată la guvernare cu unicul scop de a guverna. Era un instrument pentru a obține drepturi economice, de comunitate, nu numai pentru unguri, ci pentru întreaga țară. Ei bine, am ieșit de acolo și am ajuns pe nicăieri. N-am mers în Opoziție, să fim una clară și nu am rămas nici la guvernare. Am rămas pe terenul nisipurilor mișcătoare politice, când votăm cu Guvernul, când cu Opoziția. Aceste inconsecvențe politice își vor spune cuvântul, după părerea mea. La nivelul alegerilor locale nu cred că va pierde mult, dar nu-i sigur că va obține aceleași rezultate ca acum patru ani. Însă la nivelul alegerilor parlamentare cred că UDMR va pierde.

„Se duce şi o luptă electorală etnică. Românul spune „să fie român de-al meu”, chiar dacă ăla poate e mai bun, „lasă să fie român de-al meu”. Nu putem să trecem încă peste bariera asta. Va trebui să vină momentul când nu etnia să fie determinantă, ci capacitatea candidatului”

În cazul acesta ce este de făcut? Se desfiinţează UDMR?

Eu aș dori ca UDMR să obțină peste 5% și să-mi spună că am greșit, atunci eu îmi voi cere iertare și să meargă mai departe pe linia aceasta. Dar dacă UDMR nu obține pragul electoral, atunci cred că în spiritul educației pe care o avem, conducătorii UDMR-ului trebuie își dea demisia și să se reformeze complet UDMR-ul, cu o nouă conducere, cu o nouă politică, cu o nouă abordare. În momentul de față ungurii din România sunt atât de decepționați și nu vor merge să voteze cu PSD-ul sau PNL-ul, ci pur și simplu nu vor merge la vot.

Pentru primăria Târgu Mureș, UDMR susține un candidat independent. După moda independentului Sorin Oprescu, anul acesta avem extrem de mulți independenți. Nu mai au partidele oameni?

La București a fost o găselniță politică. Pentru că atunci când Oprescu a fost ales primar prima oară exista un val anti-PSD, partid care nu a câștigat niciodată alegerile în București. Le era teamă să nu piardă dacă Oprescu avea culorile partidului, așa că au găsit acest lucru cu independentul. La Târgu Mureș în schimb, în cazul lui Soos Zoltan, este candidatul UDMR-ului. Soos este independent pentru că în toată campania lui a susținut că el vrea să fie reprezentantul tuturor locuitorilor. El luptă pentru Primărie cu Florea, care este primar din 2000, care mereu a găsit niște șmecherii de a fi susținut de toate partidele politice ca și independent. Acum are un proces penal în curs și este cercetat penal pentru luare de mită și mai multe infracțiuni conexe. Ori PNL-ul al cărui vicepreședinte este, a declarat că nu susține candidați care au dosare în curs. Atunci Florea candidează ca independent și are susținerea a cinci partide românești printre care și PNL.

Este o cauză și faptul că, din punct de vedere statistic, județele cu electorat maghiar se numără printre cele mai sărace din țară?

Nu este adevărat, în județul Mureș ungurii sunt cam 36% și nu poți să spui că este o comunitate săracă. Dimpotrivă, este o comunitate peste media României. Eu cred că acestea sunt mai mult analize ziaristice, cum că ar fi săraci ungurii din Harghita sau Covasna. În Harghita există o viață economică foarte bine conturată, care este în continuă dezvoltare iar oamenii au un nivel de trai ridicat, stabil. Dacă te uiți din mașină, casele sunt frumoase, mari, oamenii stau cu mult peste media României. Nu există o sărăcie. Acestea sunt jonglerii jurnalistice, atunci când ungurii cer autonomia să spui „domne ăștia mor de foame dacă le dai autonomie”.

Cum se vede viitorul politic și cel administrativ prin ochii dumneavoastră?

Ar trebui ca după alegerile din toamnă să avem un Guvern stabil, care să sintetizeze problemele care nu s-au rezolvat în ultimii 25 de ani. Acest lucru se poate face cu două condiții: să ai majoritate stabilă în Parlament și doi, să ai oameni competenți, nu numai la nivel politic ci și la nivelul experților din ministere. Pentru asta ar trebui să-i plătești bine, să se termine cu circul acesta al arestărilor pe străzi, cu plimbatul lor în cătușe prin fața ziariștilor. Desigur, cei care fură, să fie condamnați de o justiție independentă. Toate astea ar trebui rezolvate. Să intrăm într-o normalitate, avem nevoie de o justiție corectă, trebuie să luptăm împotriva corupției, dar împotriva celei existente, fără a inventa lucruri.

„Miniștrii UDMR au fost oameni competenți, au avut programe coerente care trebuiau duse la sfârșit, dar care din păcate nu au fost finalizate. Asta este tot o boală a politicii bucureștene. Fiecare ministru nou vrea să schimbe totul. Asta este o prostie”

Se mai gândeşte UDMR la guvernare?

Dacă mă întrebi pe mine, normal. Noi putem fi doar un partener la guvernare, un partener care a dovedit că este unul corect, loial, care nu ia parte la lupte interne, poți conta pe oamenii bine pregătiți din UDMR și poți rezolva o parte din problemele acestei țări. După părerea mea, trebuie să fim la guvernare, cu condiția ca Guvernul în care intrăm să respecte principiile democrației statului de drept.

Cine s-ar potrivi cel mai bine la Palatul Victoria?

Nu pot să vă spun. Noi am avut coaliții și cu PSD și cu PNL, depinde de compoziția guvernului și de rezultatele alegerilor.

 

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri