Jurnalul.ro Ştiri Externe Hawaii: Autoritățile au aprobat începerea construcţiei unui telescop în vârful unui vulcan considerat sacru de populaţia indigenă

Hawaii: Autoritățile au aprobat începerea construcţiei unui telescop în vârful unui vulcan considerat sacru de populaţia indigenă

O echipă de oameni de ştiinţă a primit, joi, de la autorităţile din Hawaii aprobarea pentru începerea construcţiei unui telescop în valoare de 1,4 miliarde de dolari în vârful unui vulcan considerat sacru de populaţia indigenă, fapt ce a stârnit revolta celor care se opun proiectului, informează Reuters.

Comitetul hawaiian pentru terenuri şi resurse naturale a aprobat - cu 5 voturi pentru şi 2 voturi împotrivă - începerea construcţiei mega-telescopului Thirty Meter Telescope (TMT) pe Mauna Kea, au anunţat autorităţile printr-un comunicat.

Astronomii consideră că vârful acestui vulcan inactiv este unul dintre cele mai potrivite locuri din care poate fi observat cosmosul, însă nativii din Hawaii susţin că proiectul va tulbura locul pe care îl consideră sfânt şi crucial pentru conexiunea lor cu strămoşii şi zeităţile.

În urma alegerii locului şi a aplicării, în 2009, pentru permiterea începerii construcţiei, consorţiul format din oameni de ştiinţă a primit răspuns pozitiv din partea autorităţilor, în 2011.

În 2015, Curtea Supremă din Hawaii a anulat decizia susţinând că autorităţile nu au urmat procedurile corespunzătoare în ceea ce priveşte ''contestarea cazului''. Ca urmare, comitetul a fost obligat să reevalueze propunerea luând mai mult în considerare argumentele oponenţilor săi.

Pe vulcanul care are o înălţime de 4.205 metri se află deja mai multe telescoape, a notat comitetul în hotărârea care cuprinde 345 de pagini.

''Astăzi, Mauna Kea este cel mai bun loc de pe Pământ pentru studierea cerului'', se mai arată în document.

Nativii din Hawaii şi ecologiştii intenţionează să organizeze proteste în zona vizată şi să conteste hotărârea la Curtea Supremă, a declarat Kahookahi Kanuha, cofondator al Institutului pentru Unitate şi Eliberare din Hawaii.

Comitetul a prevăzut zeci de condiţii consorţiului care cuprinde oameni de ştiinţă din Statele Unite, Japonia, India şi Canada. De asemenea, acesta trebuie să ofere 1 milion de dolari pe an pentru burse şcolare pentru nativii din Hawaii şi pentru susţinerea altor iniţiative cu rol educativ.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri