Jurnalul.ro Ştiri Social Hidroxiclorochina, de la panaceu anti-COVID la un NU categoric

Hidroxiclorochina, de la panaceu anti-COVID la un NU categoric

de Monica Cosac    |   

La aproape un an de când fostul președinte american Donald Trump prezenta hidroxiclorochina ca fiind remediul „minune” în boala COVID-19, care „va schimba istoria medicinei”, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au anunțat că se opun categoric utilizării acestui medicament ca scut anti-coronavirus. Grupul de experți OMS a ajuns la această concluzie în urma unei meta-analize a studiilor efectuate în ultimul an, iar recomandarea este prima inclusă într-un nou ghid al medicamentelor folosite în prevenirea COVID-19, dezvoltat în prezent de OMS. 

 

Experții Organizației Mondiale a Sănătății se opun categoric utilizării hidroxiclorochinei ca scut anti-Covid. Medicamentul antiinflamator „nu trebuie utilizat pentru a preveni infecția la persoanele care nu au Covid-19”, scriu aceștia în publicația British Medical Journal.

Mai mult, medicamentul imunomodulator care este utilizat de câteva decenii în tratamentul malariei și al unor boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul, „nu mai reprezintă o prioritate în cercetarea” împotriva SARS-CoV-2, mai spun specialiștii, precizând că resursele ar trebui să se concentreze asupra altor medicamente mai promițătoare.

Reprezentanții OMS spun că aceste recomandări se bazează pe „dovezi cu un nivel ridicat de certitudine, nivel la care s-a ajuns după șase studii controlate randomizate care au implicat peste 6.000 de participanți, cu și fără expunere cunoscută la o persoană Covid pozitivă”.

Creşte riscul de efecte adverse

Studiile efectuate până acum au arătat cu o „mare certitudine” că „hidroxiclorochina nu a avut niciun efect semnificativ asupra deceselor și spitalizărilor” legate de infecția cu SARS-CoV-2. Există, de asemenea, „dovezi moderate” că medicamentul „nu a avut niciun efect semnificativ asupra infecției confirmate de laborator cu Covid-19”, dimpotrivă: „foarte probabil, creşte riscul de efecte adverse”.

Această recomandare este inclusă într-un ghid dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății cu sprijinul metodologic al Fundației MAGIC Evidence Ecosystem Foundation, cu scopul de a oferi îndrumări de încredere cu privire la gestionarea COVID-19 și de a ajuta medicii să ia decizii mai bune cu pacienții lor. Noi recomandări pentru alte medicamente preventive în boala COVID-19 vor fi adăugate la acest ghid pe măsură ce vor fi disponibile mai multe informații științifice.

 

Cum a devenit vedeta schemelor de tratament

Hidroxiclorochina a devenit vedeta schemelor de tratament anti-COVID în foarte multe țări din întreaga lume după ce, în martie 2020, un medic francez, Didier Raoult, afirma că a avut „rezultatele promiţătoare” în tratarea infecției cu noul coronavirus, într-un studiu clinic efectuat pe numai 25 de pacienţi. 

La  scurtă vreme, Donald Trump a anunțat că hidroxiclorochina luată împreună cu azitromicina „au şansa reală de a produce o mare schimbare în istoria medicinei. „Să le punem în uz imediat. Oamenii mor, să ne mişcăm repede”, spunea Trump la momentul respectiv. După ce hidroxiclorochina a devenit un fel de panaceu anti-COVID, fiind promovat intens de președintele american, medicamentul a dispărut și din farmaciile din România, iar pacienții cu afecțiuni autoimune au rămas fără tratament. 

Studii ulterioare au arătat, însă, că este „ineficient și periculos” ca terapie anti-COVID, deoarece pot apărea reacții adverse grave, în special în cazul administrării de doze mari sau în asociere cu alte medicamente. Chiar specialiștii americani au constatat că rata mortalităţii a fost mai mare la pacienţi trataţi cu hidroxiclorochină. Testele clinice derulate de OMS pe acest medicament au fost oprite și reluate de mai multe ori, pe fondul controverselor dintre specialiști. 

 

În martie 2020, pe fondul presiunii exercitate de pandemie asupra sistemelor de sănătate, mai multe țări, printre care SUA, Franța și România, au instituit protocoale care au permis utilizarea experimentală a hidroxiclorochinei, la pacienții cu forme medii și severe de infecție COVID-19. 


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri