Pedofili care spionează copii, indi- vizi cu un comportament pervers și spărgători sunt bănuiți că utilizează drone pentru a-și satisface sau atinge obiectivele lor mârșave, scrie săptămânalul britanic „Daily Star Sunday”, care citează reclamații aflate în atenția poliției.
Copii filmați pe terenurile de joacă și în parcuri, precum și imagini realizate prin intruziune în case și apartamente sunt doar câteva dintre relatările telefo-nice conținute într-o bază de date cu reclamații ale britanicilor care au sem- nalat activități suspecte ale dronelor. Informațiile, ajunse în posesia publica-ției, mai conțin mărturii despre drone care au lovit oameni pe stradă sau au filmat femei pe ascuns. În 2015, nu mai puțin de 860 de apeluri telefonice de acest fel au fost primite de poliție. În topul regiunilor de unde s-au primit asemenea reclamații conduce Manchester, urmată de Sussex. „Deși oferă multe beneficii, drona poate fi percepută ca o primejdie generală ce invadează intimitatea sau are potențialul de a fi implicată în activități suspicioase sau chiar ilegale”, spune șeful departa-mentului tehnologic al firmei Esri UK Drones, care a strâns aceste relatări pentru poliție. „Pe măsură ce vânzările de drone sunt în creștere, trebuie să fim conștienți atât de impactul pozitiv, cât și negativ al acestora”, a adăugat el. În momentul de față, dronele pot fi achizi-ționate online, un model de pe eBay costând numai 3,59 de lire sterline.
Droguri zburătoare pentru deținuți
Săptămânalul britanic a semnalat și cazuri în care deținuții au primit telefoane mobile și droguri, cu ajutorul dronelor. „E ca și cum pușcăriașii primesc pizza cu livrare la domiciliu”, a descris un gardian noua metodă, prin care condam-nații fac rost de orice prin intermediul vehiculelor pilotate de la distanță. Această situație poate avea un impact devastator asupra securității închisorilor, nevoite să regândească acum modalitățile de supra-veghere în facilitățile cu un grad ridicat de risc. Un bărbat și o femeie din Marea Britanie au fost aduși deja în fața instanței, la sfârșitul lunii aprilie, după ce au încercat să introducă telefoane mobile și canabis în celulele închisorii Swaleside, de pe insula Sheppey, cu ajutorul unei drone.
Operatorii unei drone care ar fi trebuit să transporte droguri într-o celulă din închisoarea HMP Man- chester au încurcat locația cu una în care se aflau gardienii.
Dronele au devenit din ce în ce mai populare în rândul utilizatorilor, pe măsură ce producătorii au lansat pe piață modele pentru uz comercial, la prețuri mici.