Jurnalul.ro Ştiri Observator Iaşi: Indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru spitalului regional de urgenţă, aprobaţi

Iaşi: Indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru spitalului regional de urgenţă, aprobaţi

Indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru construcţia spitalului regional de urgenţă Iaşi au fost aprobaţi de Consiliul Interministerial, informează Ministerul Sănătăţii (MS) într-un comunicat remis miercuri.

"Spitalele regionale reprezintă un punct strategic în programul de Guvernare. Chiar dacă există voci care sunt împotrivă şi nu îşi doresc ca România să reuşească, noi vom construi spitalele regionale, aşa cum am promis. Proiectul care prevede construcţia spitalului regional Iaşi este cel mai avansat. Imediat după ce vom aproba hotărârea de guvern pentru indicatorii tehnico-economici, vom depune cererea de finanţare la Comisia Europeană. În aproximativ o lună vom avea şi studiul de fezabilitate de la Cluj", a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, citată în comunicat.

Potrivit MS, costul spitalului regional Iaşi va fi de 500 de milioane de euro, cu TVA, din care 100 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru achiziţia de echipamente medicale.

Studiul de fezabilitate al spitalului regional de urgenţă de la Iaşi a fost finalizat şi prezentat pe 26 februarie la sediul Băncii Europene de Investiţii (BEI) din Bucureşti, într-o şedinţă la care a participat şi primarul Mihai Chirica, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, BEI, JASPERS şi a consultanţilor contractaţi.

Conform studiului de fezabilitate, Spitalul Regional de Urgenţă de la Iaşi va avea 850 de paturi pentru spitalizarea continuă şi 40 de paturi pentru spitalizare de zi. Se estimează că numărul anual de pacienţi va fi de 100.000 iar această unitate medicală ar putea avea 2.923 de angajaţi.

Spitalul din Iaşi va funcţiona ca spital de urgenţă de nivel înalt, terţiar, oferind servicii de îngrijire a sănătăţii de înaltă complexitate, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic şi tratament, pentru întreaga regiune. Spitalul regional va fi organizat pe centre de servicii.

Iniţial, valoarea proiectului era estimată la 460 de milioane de euro, din care 361 de milioane construcţia iar 99 milioane - dotările medicale.

Municipalitatea ieşeană anunţa că ar putea investi circa 34 de milioane de euro în asigurarea infrastructurii de circulaţie către spitalul regional, existând posibilitatea ca finanţarea să fie făcută şi cu fonduri nerambursabile.

AGERPRES

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri