Jurnalul.ro Ştiri Justitie ICCJ atacă la Curtea Constituţională legea privind pensiile speciale

ICCJ atacă la Curtea Constituţională legea privind pensiile speciale

de Redacția Jurnalul    |   

Adunarea Generală a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis, joi, să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) pe legea eliminării pensiilor speciale, potrivit surselor Antena 3 CNN.

Judecătorii de la ICCJ au decis în unanimitate atacarea legii care elimină pensiile speciale. Aceștia vor trimite sesizarea la CCR astăzi, 29 iunie 2023, până la sfârșitul zilei, potrivit surselor Antena 3 CNN.

Cu participarea unui număr de 87 de judecători, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce privește Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.277/2015 privind Codul fiscal.

„Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă. Sub primul aspect, a fost avută în vedere existența următoarelor motive de constituționalitate extrinsecă:

- caracterul eterogen al legii și nesocotirea principiului unicității reglementării. Încălcarea art.1 alin.(5) privind principiul legalității coroborat cu art.147 alin.(4) din Constituția României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale

- Încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) din Constituția României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului

- Încălcarea art.1 alin.(3) și (5) din Constituție sub aspectul clarității și previzibilității normei juridice”, informează ICCJ.

De asemenea, instanța supremă a constatat că se impune examinarea mai multor motive de neconstituționalitate intrinsecă.

ICCJ a decis sesizarea Curții Constituţională și în legătură cu Legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.

„Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.

Sub primul aspect, a fost avută în vedere existența următoarelor motive de constituționalitate extrinsecă:

- Caracterul eterogen al legii și nesocotirea principiului unicității reglementării. Încălcărarea art.1 alin.(5) privind principiul legalității coroborat cu art.147 alin.(4) din Constituția României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale

- Încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) și n) din Constituția României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului”, a adăugat sursa citată.

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale. Cu 91 de voturi pentru, 19 împotrivă și o abținere, legea a fost adoptată. 

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi despre intenţia ÎCCJ de a ataca la CCR legea pensiilor speciale că nu ar fi un eveniment inedit pentru că în general, Înalta Curte îşi manifestă un rol destul de proactiv în a ataca la CCR anumite legi. ”Nimeni nu a avut rele intenţii”, a mai spus Predoiu, el precizând că este un subiect aşteptat de opinia publică.

Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministru de Interne, a fost întrebat cum comentează intenţia ÎCCJ de a ataca la CCR proiectul de lege care a trecut de Parlament privind pensiile speciale.

”Şi primul-ministru şi preşedintele Senatului şi subsemnatul şi alţi colegi din partide au avut consultări cu sistemul judiciar, permanent. Am explicat ce se poate şi ce nu se poate din perspectiva limitelor destul de rigide impuse de criteriile stabilte anterior în PNRR dar în acelaşi timp că prevederile legale vor respecta tot ceea ce înseamnă statutul magistraţilor şi independenţa magistratului” , a spus ministrul Predoiu.

El a continuat: ” Nu ar fi un eveniment inedit pentru că în general, Înalta Curte îşi manifestă un rol destul de proactiv, am văzut în ultimii ani, în a sesiza CCR, a făcut-o recent şi cu Codurile de procedură penală şi Codul penal, unele sesizări au fost respinse, altele admise. Până la urmă este un mecanism democratic, dar sunt curios care sunt motivele”.

Subiecte în articol: ÎCCJ Curtea Constituțională
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri