Jurnalul.ro Ştiri Observator Ilinca Tomoroveanu va fi înmormântată sâmbătă la Cimitirul Bellu

Ilinca Tomoroveanu va fi înmormântată sâmbătă la Cimitirul Bellu

Actriţa Ilinca Tomoroveanu va fi înmormântată sâmbătă, la ora 13,30, la Cimitirul Bellu din Capitală, informează Teatrul Naţional din Bucureşti.

"Cei care doresc să-şi ia un ultim rămas bun sunt aşteptaţi astăzi, vineri, începând cu ora 16,30, la Biserica 'Izvorul Tămăduirii' (Biserica Mavrogheni, Str. Monetăriei nr.4, în zona Muzeului Ţăranului Român)", precizează TNB.

Sâmbătă, între orele 10,00 - 13,00, sicriul va fi depus în Foaierul Sălii Studio a Teatrului Naţional.

"Ne despărţim de Ilinca Tomoroveanu. Cu adâncă durere în suflet, colegii din Teatrul Naţional anunţă stingerea din viaţă a celei care a fost şi va rămâne pentru totdeauna Minunata Doamnă a Teatrului Românesc Ilinca Tomoroveanu care a luminat cu blândeţea, profunzimea şi puterea harului ei numeroasele personaje cărora le-a dat viaţă pe scenă şi pe marele sau micul ecran...", transmite TNB.

A jucat pe scena Naţionalului bucureştean încă de la debut, din 1964, şi până la sfârşitul carierei, în piese din marele repertoriu universal şi naţional, abordând o mare varietate de personaje, de la Oana din "Apus de soare", Crina din "Patima roşie" de Mihail Sorbu, Anca în "Vlaicu Vodă" de Alexandru Davila, Celesta Finley în "Dulcea pasăre a tinereţii" de Tennessee Williams la Clitemnestra în "Trilogia antică", Ana Dmitrievna Karenina în "Cadavrul viu" de Lev N. Tolstoi şi Irena Romescu din "Jocul ielelor", şi toate acestea şi multe altele numai pe scenele TNB, unde ultimul rol nou a fost Bătrâna din piesa lui Tuncer Cücenođlu "Avalanşa", în regia lui Radu Afrim.

De-a lungul carierei a lucrat sub îndrumarea unor regizori renumiţi ca Sică Alexandrescu, Marietta Sadova, Alexandru Finţi, Horea Popescu, Mihai Berechet, Ion Cojar, Sanda Manu, Andrei Şerban.

A fost răsplătită cu distincţii importante, cum ar fi cea acordată de statul francez - Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, 2012, şi cea acordată de Preşedinţia României în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.

A fost directorul artistic al Teatrului Naţional din Bucureşti începând din 2005 şi până la finalul vieţii. A făcut parte din Senatul UNITER şi, ca nepoată a poetului Octavian Goga, a cinstit memoria prestigiosului scriitor cu ajutorul Fundaţiei Culturale "Zilele Octavian Goga", a cărei preşedintă de onoare a fost începând din 1999. AGERPRES

Subiecte în articol: Ilinca Tomoroveanu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri