Jurnalul.ro Ştiri Externe Imigrația rupe Europa și pune în pericol UE

Imigrația rupe Europa și pune în pericol UE

de Şerban Mihăilă    |   

În timp ce euroscepticilor radicali le place să creadă că Uniunea Europeană se află la ananghie de multă vreme, și cei mai înfocați dintre eurofili au ajuns să tragă un semnal de alarmă în privința pericolului destrămării blocului comunitar. Pe fondul acestui sentiment general, liderii UE s-au întâlnit, ieri, la Bruxelles, într-o reuniune de două zile, în încercarea de a soluționa problema imigrației, care distruge unitatea Europei.

Fisurile din cadrul Uniunii Europene se adâncesc și se răspândesc periculos, avertiza șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prefațând tensiunea din timpul summitului de la Bruxelles. „Fragilitatea UE crește. Faliile dintre noi devin tot mai mari”, a declarat el, într-un moment în care efectele imigrației au întors statele din sudul Europei împotriva celor din nord. Italia și Grecia mocnesc pline de resentimente, considerând că au fost lăsate singure în fața valului de imigranți. De cealaltă parte, țările din nordul continentului le acuză pe cele din sud că nu-și patrulează cu simț de răspundere frontierele din Mediterana și, în același timp, că permit imigranților să se strecoare spre state nordice, precum Germania, Austria și Suedia, care au un nivel de trai mult mai ridicat. Imigrația lovește însă Europa și de la vest la est. Atunci când vine vorba despre cotele obligatorii de imigranți impuse de Bruxelles, noile state membre din centrul și estul Europei nu împărtășesc viziunea solidarității și nu vor să împartă responsabilitățile în cadrul UE, întorcând sistematic spatele solicitărilor formulate de Germania și Italia. Deși, potrivit Consiliului European, numărul imigranților pătrunși ilegal în UE a scăzut cu 96% față de anul 2015, atunci când s-a înregistrat un maxim, toleranța electoratului european față de refugiați s-a redus, la rândul ei, în mod dramatic. Ascensiunea spectaculoasă a unor lideri politici pe baza intransigenței declarate față de imigranți a ajuns un fenomen care continuă să se extindă pe tot continentul. Italia s-a ales cu un guvern populist, după ce subiectul luptei contra imigrației l-a propulsat pe naționalistul Matteo Salvini la putere. Imediat, Roma a făcut o prioritate din obținerea unei înțelegeri în privința imigrației la nivel european, dând de înțeles că, în caz contrar, UE va fi confruntată cu dizolvarea. Lideri precum premierul Ungariei, Victor Orban, și cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, și-au construit platformele politice pe lupta contra imigrației. De altfel, Austria, care asigură începând de duminică, timp de șase luni, președinția prin rotație a UE, va forța chestiunea imigrație pe agenda priorităților comunitare.

Angela Merkel, în pericol

Slăbită încă din mandatul precedent de politica „ușilor deschise” față de imigranți, cancelarul german Angela Merkel este somat chiar de propriul ministru de Interne și aliat, Horst Seehofer, să se întoarcă de la Bruxelles cu o soluție paneuropeană pentru oprirea valului de imigranți ilegali în Germania. În caz contrat, a avertizat Seehofer, granițele Germaniei vor fi închise unilateral, decizie care ar lovi devastator în însuși conceptul fundamental de liberă circulație al UE, printr-un efect de domino.  

Mizele reuniunii de la Bruxelles sunt foarte ridicate, iar timpul avut la dispoziție este foarte scurt”.

Donald Tusk, președintele Consiliului European

 

Subiecte în articol: imigratia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri