Probabil ai auzit că dulciurile cauzează carii. Adevărul este undeva la mijloc, însă e bine să știi care sunt alimentele benefice pentru dantură și ce alimente e recomandat să eviți dacă vrei să îți păstrezi zâmbetul impecabil.
Alimente care ajută la îngrijirea sănătății orale
În funcție de necesitățile organismului tău, anumite alimente vor fi benefice și pentru dantură, datorită faptului că ajută la întărirea smalțului dentar și la stimularea producției de salivă.
Totuși, dacă ți se pare că ceva nu este în regulă cu dantura ta, apelează la serviciile stomatologice ale experților, pentru o consiliere adecvată. În continuare, îți prezentăm principalele categorii de alimente benefice pentru sănătatea dentară.
-
Produse lactate
Produsele lactate sunt în topul alimentelor ce contribuie la păstrarea calității zâmbetului. Acestea au un conținut bogat de calciu și fosfor, minerale esențiale atât pentru sănătatea osoasă, cât și pentru întărirea smalțului dentar. Iaurtul natural este o sursă bună de probiotice, ce ajută la menținerea unui echilibru sănătos al bacteriilor din cavitatea bucală, contribuind la reducerea riscului de inflamații și infecții.
-
Fructe cu puțin zahăr
Deși multe fructe sunt acide sau conțin o cantitate considerabilă de zahăr natural, există și opțiuni al căror consum va avea efecte pozitive asupra dinților, cum ar fi merele. Având o textură ce stimulează producția de salivă și ajută la curățarea dinților, merele pot fi considerate periuțe naturale. Tot în categoria fructelor benefice pentru sănătatea dentară se încadrează și perele sau fructele de pădure, alimente benefice pentru sănătatea gingiilor și pentru prevenirea inflamațiilor, datorită conținutului ridicat de antioxidanți.
-
Nucile și semințele
Nucile și semințele sunt surse excelente de calciu și fosfor, care nu doar că întăresc dinții, ci contribuie și la curățarea plăcii bacteriene, datorită texturii pe care o au. Printre cele mai recomandate se numără migdalele, semințele de susan, alunele sau miezul semințelor de dovleac.
Alimente pe care ar trebui să le eviți pentru o dantură sănătoasă
Deși e aproape imposibil să evităm anumite alimente, putem limita cantitatea și frecvența cu care le consumăm, pentru a nu ne afecta sănătatea într-un mod considerabil. În continuare, vom vedea care sunt principalele categorii de alimente dăunătoare pentru sănătatea dentară și nu numai.
-
Dulciurile
Consumul regulat de dulciuri este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a cariilor dentare, din cauza zahărului, care hrănește bacteriile producătoare de acizi dăunători smalțului. O opțiune mai puțin dăunătoare față de bomboane, jeleuri sau prăjituri cu un conținut ridicat de zahăr ar fi ciocolata neagră, dar trebuie consumată și ea cu moderație.
-
Băuturile carbogazoase
Băuturile carbogazoase, indiferent dacă sunt obișnuite sau dietetice, au un conținut ridicat de acizi, răspunzători de erodarea smalțului dentar. Consumul regulat de băuturi acidulate poate duce la creșterea sensibilității dentare și la un risc mai ridicat de a dezvolta carii.
-
Sucurile naturale din fructe
Chiar dacă sunt naturale, sucurile din fructe au un conținut ridicat de zaharuri, care îți poate afecta sănătatea dentară. Dacă îți place să consumi sucuri naturale din fructe, e de preferat să le bei cu un pai, iar la final să-ți clătești gura cu apă.
-
Gustările procesate
Chipsurile, biscuiții și alte snacks-uri asemănătoare sunt bogate în carbohidrați rafinați, care se transformă în zaharuri și hrănesc bacteriile ce cauzează carii dentare. Acestea nu doar că îți afectează sănătatea orală, dar sunt dăunătoare în general.
Alimentația joacă un rol important în sănătatea dentară, pe care o influențează în mod direct. O dietă echilibrată, alături de o rutină impecabilă de igienă orală și vizite regulate la stomatolog, te va ajuta să îți menții zâmbetul frumos și sănătos.