Jurnalul.ro Ştiri Externe Împrejurimile catedralei Notre-Dame vor fi renovate ecologic cu 50 de milioane de euro

Împrejurimile catedralei Notre-Dame vor fi renovate ecologic cu 50 de milioane de euro

de Redacția Jurnalul    |   

Ca parte a unei transformări mai ample la nivelul întregului oraș, împrejurimile catedralei istorice Notre-Dame vor fi transformate într-o oază ecologică, cu 1.800 de metri pătrați de spațiu verde și copaci. Planurile au fost anunțate marți de primarul Parisului, Anne Hidalgo, relatează France 24.

În timp ce Notre-Dame se pregătește să își redeschidă porțile în decembrie, Parisul se află în pragul unei remarcabile renașteri ecologice, care va readuce natura în mijlocul orașului.

Pe lângă restaurarea turlei emblematice a catedralei, municipalitatea a anunțat marți planurile de transformare a împrejurimilor acesteia - în valoare de 50 de milioane de euro - într-o oază verde și senină.

Proiectul se înscrie într-un plan mai amplu de refacere ecologică, care își propune să remodeleze Parisul, de la monumentele sale istorice, la bulevardele sale aglomerate.

Printre elementele-cheie ale acestei transformări mai ample se numără revitalizarea unor spații istorice precum Champs-Elysees și Place de la Concorde, o reproiectare menită să reducă traficul în jurul Arcului de Triumf și promenade verzi care leagă punctele de reper ale capitalei franceze.

Redeschiderea catedralei de pe 8 decembrie promite să fie un moment istoric pentru Paris, îndeplinind promisiunea președintelui Emmanuel Macron, făcută după incendiul devastator din 2019, de a respecta un termen de cinci ani. În timp ce turla catedralei și acoperișul cu rame de stejar au fost readuse la starea de dinainte de incendiu, planurile Primăriei Parisului pentru zona din jurul Notre-Dame aduc ceva nou.

Proiectul ambițios implică crearea a 1.800 de metri pătrați de spațiu verde și plantarea a 160 de copaci, conform unei conferințe de presă, care a inclus marți discursuri ale oficialilor din Paris.

Primarul Anne Hidalgo a declarat că reproiectarea va integra mai bine natura în zonă. Ea a subliniat că această transformare urmărește „să pună mai bine în valoare frumoasa noastră catedrală și să îi facă dreptate, respectându-i în același timp istoria”.

Reproiectarea include transformarea parcării subterane într-un spațiu pentru vizitatori, dotat cu servicii și facilități. În plus, cheiurile adiacente Senei vor fi revitalizate, oferind o nouă promenadă de-a lungul râului. Un punct de belvedere va oferi vederi panoramice ale insulei Saint-Louis și ale Senei, îmbunătățind și mai mult experiența vizitatorilor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: notre dame renovare ecologic
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri