Jurnalul.ro Editoriale În ce nouă fază intră cripto?

În ce nouă fază intră cripto?

de Daniel Apostol    |   

Prăbușirile recente ale mai multor jucători cripto de mare profil au accentuat îngrijorările ridicate la nivelul factorilor politici din multe economii occidentale, din Uniunea Europeană și din Statele Unite ale Americii.

Pierderile financiare produse de falimentele sau de căderile acestor instrumente întăresc necesitatea supravegherii guvernamentale pentru a se putea asigura protejarea investitorilor, dar și pentru menținerea stabilității economiei și chiar a statelor. Dar dilema majoră nu a fost încă rezolvată: în timp ce legiuitorii de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt de acord că este nevoie de reglementare, totuși tot ei nu reușesc să ajungă la un consens cu privire la cum și unde anume trebuie să se stabilească „încorsetarea” legislativă a diferitelor monede digitale.

Întrebarea de bază rămâne încă fără răspuns: este cripto o marfă sau este o monedă? Iar răspunsul este esențial, pentru că poate determina ce autoritatea statală ar trebui să supravegheze piața cripto și să-i aplice reglementările ce se vor defini.

 

 

Statele Unite ale Americii - o economie în care un procent semnificativ de gospodării dețin criptomonede într-o anumită formă - ar putea să limpezească ceva mai devreme această chestiune. Potrivit unei analize Morgan Stanley Research, ar exista „o cale viabilă către noi reglementări cripto” înainte chiar de următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare din SUA și probabil în actualul mandat al Congresului american. Este deci posibil ca legislatorii să se concentreze în scopul emiterii de noi legi asupra monedelor stabile. Momentan, nu este clar cum ar trebui clasificate criptomonedele în conformitate cu legislația SUA și, prin extensie, ce agenție federală ar trebui să supravegheze viitoarea reglementare a monedelor digitale. Clarificarea situației va determina, de exemplu, dacă Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din S.U.A. sau un alt organism federal va primi răspunderea supravegherii pieței cripto.

La nivelul Uniunii Europene (UE), încă din 2019 a început efortul de a se găsi soluția potrivită pentru reglementarea și supravegherea pieței cripto, prin regulamentul privind piețele de criptoactive (Regulamentul Markets-in-Crypto-Assets - MiCA), care trasează reguli pentru emitenții de criptoactive și entitățile care furnizează servicii conexe în UE, precum și pentru monede stabile și alte tipuri relevante de tokenuri. Autoritatea Bancară Europeană trebuie însă să ajungă la un consens cu Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) cu privire la modul în care sunt clasificate actualele criptoactive, iar Comisia Europeană și Parlamentul European mai au de lucru cu privire la clarificarea reglementării cripto.

Între timp, consumatorilor europeni li se reamintește că propunerea de reglementare la nivelul UE depinde în continuare de rezultatul procesului colegislativ. Deocamdată, consumatorii nu beneficiază de niciuna dintre garanțiile prevăzute în propunerea respectivă. Există peste 17.000 de criptoactive diferite, unele fiind uneori denumite „monede virtuale” sau „monede” digitale sau „tokenuri”. Până la obținerea unui cadru de reglementare clar, autorităților europene de supraveghere (ABE, ESMA și EIOPA – AES) le rămâne doar să diminueze expunerile la risc, avertizând consumatorii că multe criptoactive sunt extrem de riscante și speculative. Piața cripto are nevoie să intre într-o nouă fază, aceea a unei reglementări mai clare și a (re)construirii încrederii.       

Subiecte în articol: criptomonede falimente
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri