În fiecare iarnă, o plapumă groasă de smog se lasă peste aproape toată India, iar oamenii încep o luptă deja pierdută împotriva poluării.
Mii de oameni ajung cu probleme de respirație în clinici, ocupă paturile cu boli la plămâni și mulți sunt forțați să nu meargă la școală ori serviciu, potrivit BBC. Măsurile promise de către Guvern nu au niciun impact, așa că mulți se descurcă de unii singuri. Sunt mai multe metode prin care se poate scăpa de poluare, dar câte funcționează?
1. Purificatoare de aer.
Un search pe Amazon India găsește peste 2000 de rezultate, iar unele obiecte nu sunt deloc ieftine. Dar, în ultimii ani, mulți indieni au investit în purificatoare de aer în locuințele lor, sperând că vor îmbunătăți calitatea aerului.
Dr. Karan Madan, profesor de medicină pulmonară, spune că „Aceste dispozitive sunt folositoare doar într-un mediu complet izolat”.
2. Măști.
Magazinele online din India au zeci de opțiuni în ceea ce privește măștile. Pot fi achiziționate de la orice chimist. Unele sunt doar pânză, iar altele au filtre de înaltă calitate care țin toxinele departe de plămâni.
Poate o mască să te protejeze de microparticulele letale din aer? Dr. Madan spune că trebuie purtate în permanență, iar nasul și gura trebuie izolate complet. „Acestea sunt soluții foarte greu de folosit” adaugă el.
3. Agrișă și turmeric.
Săptămâna trecută, când starea aerului din Dheli s-a înrăutățit, școlile au început să ia măsuri precaute. Întrunirile de dimineață au fost amânate, jocurile în exterior au fost restricționate, iar una dintre școli a început să împartă agrișe elevilor. Asta deoarece în India se consideră că fructele acre și verzi îmbunătățesc imunitatea. Aceste metode nu au fost, însă, testate științific.
4. Aloe vera, limba soacrei.
Este bine știut faptul că plantele și copacii absorb poluarea, dar în India se vorbește că plantele de interior pot elimina toxinele din casă. Dar această metodă trebuie și ea testată, spune Dr. Madan.
Concluzia doctorului este tristă, dar adevărată: „Nu există scurtături. Trebuie controlată sursa poluării, aceea este cea mai importantă parte.”