Jurnalul.ro Ştiri Externe Înălțimea populației lumii este în scădere. Unde sunt cele mai înalte femei

Înălțimea populației lumii este în scădere. Unde sunt cele mai înalte femei

de Oana Pavelescu    |   

Înălțimea medie e adulților din multe țări pare să fi ajuns la un maximum cu 40-50 de ani în urmă iar de atunci a intrat în declin, se spune într-un nou studiu ai cărui autori spun că este bazat pe cea mai mare sumă de date de până acum, scrie NYT.


Cercetătorii au combinat rezultatele a 1.472 de studii din 200 de țări, care au la bază măsurători ale înălțimii a 18,6 milioane de oameni născuți între 1896 și 1996, iar rezultatele au fost publicate în eLife.


Olandezii erau cei mai înalți oameni în 2000 iar femeile din guatemala, născute înainte de 1900, erau cele mai scunde. Femeile din Coreea de Sud și bărbații din Iran au avut cea mai mare creștere a înălțimii din ultimii 100 de ani, de la 1.39 m la 1.49 m.


La ora actuală, cele mai înalte femei sunt în Letonia.


Înălțimea este strâns legată de modul în care mama s-a alimentat în timpul sarcinii cât și de hrana consumată pe perioada copilăriei. Înălțimea este influențată și de starea de sănătate cât și de bunăstare.


În medie, oamenii înalți tind să trăiască mai mult și să aibă mai puține probleme cardiace și respiratorii. Unele studii arată că aceștia primesc mai multă educație și sunt mai bine plătiți.


Bărbații americani au ajuns la înălțimea maximă în anul 1996 iar femeile în 1988. Declinul ar putea fi explicat prin înrăutățirea standardelor nutriționale ale americanilor săraci, însă nu a fost luat în calcul și efectul imigranților, de pildă a celor care provin din America Centrală unde înălțimea oamenilor este cu mult mai mică.


Înălțimea medie din America de Nord, Europa de vest și Japonia a crescut repede în secolul 20 după care a stagnat și chiar a scăzut ușor.


Africanii și sud-asiaticii nu au crescut prea mult și, în unele țări, chiar au scăzut.


Africanii erau mai înalți la terminarea perioadei coloniale din 1960. Scăderea înălțimii acestora ar putea fi cauzată de prăbușirea sistemelor de sănătate, creșterea densității populației și scăderea diversității alimentare, se mai spune în studiu.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri