După un semestru şi ceva acasă, va fi probabil dificil pentru copii să se întoarcă la şcoală, la rigori, teme, disciplină şi, în plus, şi precauţiile generate de coronavirus. Ne ajută, ca de fiecare dată, cărţile, să încercăm să le facem readaptarea mai uşoară.
De la joc la învățare. Cum folosim jocul didactic în educația timpurie, Marcia L. Nell, Walter F. Drew Cum pot fi mai bine înțelese finalitățile pedagogice ale jocului? Și cum pot educatorii să-și dezvolte aptitudinile necesare pentru a utiliza jocul în moduri cât mai eficiente în procesul de instruire? Cartea de față demonstrează în ce fel angrenarea educatorilor (dar și a părinților) în experiențe ludice creative și nedirijate conduce la o reevaluare a semnificației jocului pentru educația timpurie. Prin descrierea unor experiențe de formare didactică în jocul „autoactiv”, dar și prin stabilirea câtorva principii pedagogice specifice, autorii americani demonstrează că jocul practic și nestructurat, bazat adesea pe materiale reciclate, reprezintă nu doar un prilej de recreere, ci mai ales o ocazie de dezvoltare psiho-educațională, de autocunoaștere și de sporire a încrederii în sine a copiilor din grădinițe și școli primare. „Plăcerea de a învăța, atât de evidentă la copiii mici, chiar și atunci când învață lucruri sofisticate sau dificile, se diluează treptat și apoi dispare, iar unul dintre motive este îndepărtarea acestui proces de joc și transformarea lui într-o activitate mai degrabă asemănătoare cu munca dificilă. Jocul reprezintă o dimensiune fundamentală a naturii umane, iar cartea pe care v-o propunem va fi un sprijin solid pentru cei implicați în educația și dezvoltarea copiilor mici (profesori, părinți, formatori etc.), pentru a redescoperi jocul pentru ei și pe cei de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.
O scurtă istorie a lumii, Ernst Gombrich - Din păcate, la noi manualele nu reușesc să îi facă pe copii prea atrași de istorie. Nici stilul, nici informațiile prezentate nu sunt adaptate zilelor noastre, așa că cei mai mulți dintre elevi privesc orele de istorie ca pe un coșmar. Cartea lui Ernst Gombrich reușește să strecoare mii de ani de istorie în doar câteva sute de pagini, fără să-ți lase impresia că a uitat ceva esențial: multe dintre momentele importante ale istoriei lumii sunt aici, povestite toate pentru copii. De la Vechiul Regat Egiptean la Cruciade, de la căderea Romei la căderea Zidului Berlinului – iată ambițiosul orizont al acestei „scurte” istorii, pe care cel mai important istoric de artă al secolului, Ernst Gombrich, a scris-o în tinerețe și care rămâne și azi una dintre cele mai citite cărți ale genului. O altă carte de istorie care li s-ar putea părea interesantă, mai ales că acum cultura asiatică este la modă, este Samurai. Război și Onoare în Japonia Medievală, scrisă de Pamela Turner. Este o carte despre rivalitate amarnică și despre curajul nebun de a lupta pentru dreptate și onoare. Pornind de la documente istorice, acest roman vine cu o perspectivă contemporană asupra Japoniei medievale și a celui mai cunoscut samurai din toate timpurile. Viața lui Minamoto Yoshitsune pare desprinsă dintr-o legendă: după ce familia lui e învinsă de clanul rival, Yoshitsune este trimis la o mănăstire de unde n-ar trebui să iasă niciodată. Însă ambiția lui de a deveni samurai și dorința de a-și răzbuna familia sunt mai puternice decât frica de moarte. Tânărul Yoshitsune fuge de la mănăstire, învață să tragă cu arcul din galopul calului, să mânuiască sabia și să poarte cu cinste armura de samurai. În nenumăratele lupte în care se află în fruntea oștirilor de samurai, dă dovadă de o vitejie ieșită din comun și de o iscusință nemaiîntâlnită la niciun conducător de până atunci.
O călătorie prin Univers. Astrofizica povestită. Scrisă de un autor român, Cristian Presură și însoțită de minunatele ilustrații ale Anei Alfianu, cartea spune cea mai grozavă poveste din câte s-au spus vreodată: aceea a universului și a oamenilor care au visat dintotdeauna să-i descifreze tainele. „Dragi prieteni, astăzi pornim într-o palpitantă călătorie prin univers. Misiunea noastră spațială n-are nevoie de rachetă, fiindcă ne vor propulsa dorinţa de a cunoaşte şi puterea imaginaţiei. Împreună, vom îndrăzni să demontăm uluitoarea maşinărie cosmică şi să aflăm după ce legi funcţionează, să cercetăm cu metodă ştiinţifică incredibila acumulare de materie şi energie răspândită prin univers, să punem întrebări și să căutăm răspunsuri. Sunteţi gata? Să pornim, necunoscutul ne aşteaptă!”, scrie autorul la începutul cărții sale.
Stephen și Lucy Hawking scriu și ei o carte despre Univers, dedicată copiilor, Descifrarea Universului. Cum ar fi dacă te-ai putea întoarce în timp ca să fii martor la nașterea galaxiei noastre? Ar putea roboții să cucerească lumea? Ce-ar fi dacă te-ai număra printre primii coloniști ai planetei Marte? George este una dintre cele mai iubite și mai citite serii pentru copii din lume. Pentru prima dată, fascinantele teorii științifice care au însoțit aventurile lui George și Annie sunt reunite într-un singur volum, împreună cu capitole în premieră scrise de cei mai importanți oameni de știință ai momentului. Excelent ilustrat și plin de date fascinante, volumul care încheie îndrăgita serie este o antologie cuprinzătoare a celor mai recente și mai interesante informații științifice despre Univers.