Jurnalul.ro Cultură Film Începe Animest.16 – ediția hibrid disponibilă în cinema, dar și pe ecranele iubitorilor de film de animație din toată țara!

Începe Animest.16 – ediția hibrid disponibilă în cinema, dar și pe ecranele iubitorilor de film de animație din toată țara!

de Magdalena Popa Buluc    |   

Cea mai așteptată ediție Animest e aici! Începând de astăzi și până pe 17 octombrie, Festivalul Internațional de Film de Animație se întoarce într-o formulă hibrid, pe marile ecrane din București, dar și online, pe platforma de streaming Animest. Filme multi-premiate, povești care au făcut înconjurul lumii și animatori de elită vor veni la București în următoarele 10 zile, într-un maraton de proiecții speciale, ateliere de animație și masterclass-uri de excepție. Programul ediției dedicate regizoarelor care au revoluționat industria filmului de animație este disponibil online, pe https://www.animest.ro/, și în aplicația Animest (Android & iOS).

 

·     Biletele de acces pentru proiecțiile din cinema și abonamentele Animest.16 sunt disponibile pe: https://eventbook.ro/festival/animest

·        Pentru proiecțiile online, accesibile din întreaga țară, biletele pot fi achiziționate direct de pe platforma de streaming a festivalului: https://online.animest.ro/

 

Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, deschide cea de-a 16-a ediție Animest cu două proiecții speciale, organizate vineri, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Anime-ul Sci-Fi distribuit în România de Bad Unicorn a fost prezentat în premieră internațională la Cannes și spune povestea unei adolescente care devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual. Tot în prima zi de festival, de la ora 20:00, spectatorii sunt invitați să descopere cinematografia animată slovacă prin intermediul unei ample selecții de scurtmetraje proiectate la Institutul Cervantes.

 

Primul weekend Animest vine cu experiențe cinematografice seducătoare pentru cei mici, ateliere de animație, filme pentru întreaga familie, dar și cu proiecții provocatoare dedicate exclusiv adulților. Sâmbătă și duminică dimineață, începând cu ora 11:00, copiii sunt invitați să parcurgă primii pași în lumea benzilor desenate, în cadrului unui atelier susținut de Mihai Ionuț Grăjdeanu la Institutul Maghiar. Biletele de participare la workshop sunt disponibile pe platforma Eventbook.

Primele ore ale dimineții vor face deliciul celor mai tineri iubitori de animație și în sălile de cinema, unde cei mici vor putea urmări câteva dintre cele mai apreciate titluri ale anului. Sâmbătă, de la ora 10:00, la Cinema Elvire Popesco va rula Mama gorilă (The Ape Star, r. Linda Hambäck), în care o fetiță dintr-un orfelinat este adoptată de o gorilă, care se dovedește a fi cea mai amuzantă și protectoare mamă din lume. Filmul a avut parte de o premieră internațională în cadrul Competiției oficiale de la Annecy, unde a fost nominalizată pentru Cristalul ediției din acest an. Tot aici, de la ora 12:00, copiii sunt invitați să urmărească Yakari, a Spectacular Journey (r. Xavier Giacometti, Toby Genkel), în care un băiețel primește darul de a vorbi cu animalele.

Duminică dimineață, de la orele 10:00 și 12:00, scurtmetrajele din Competiția Minimest se vor vedea în paralel la Cinema Elvire Popesco, dar și online, pe platforma de streaming a festivalului, acolo unde copiii din întreaga țară vor urmări povești fascinante despre prietenie, natură, relația cu animalele, diversitate și respectul față de cei din jur.  

Filme de Oscar și povești animate multi-premiate, pe marele ecran din București

Spectatorii de toate vârstele se vor îndrăgosti de Micul Vampir (r. Joann Sfar), protagonistul filmului de animație care s-a bucurat de o premieră internațională în competiție la Annecy, unde a cucerit publicul de toate vârstele cu povestea unui mic vampir care se aventurează în lumea oamenilor obișnuiți din dorința de a-și face prieteni. Filmul va rula sâmbătă, de la ora 18:30, la Cinema Elvire Popesco, unde, începând cu ora 20:30, se va vedea Wolfwalkers (r. Tomm Moore, Ross Stewart) este o fermecătoare fabulă celtică cu un mesaj universal și atemporal, nominalizată la Oscarul pentru Cel mai bun lungmetraj de animație.

Duminică, de la ora 19:30, rulează pe marele ecran Seven Days War (r. Yuta Murano), în care un grup de adolescenți declară război adulților autoritari, găsindu-și refugiul într-o fabrică abandonată. Tot la Cinema Elvire Popesco, de la 21:30, spectatorii Animest vor putea urmări Cryptozoo (r. Dash Shaw), o fantezie distopică și halucinantă, cu o estetică aparte, care apelează la elemente din mitologie pentru a contura o imagine critică asupra lăcomiei umane. Filmul a fost distins cu NEXT Innovator Award la Sundance și a cucerit juriul și audiența Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Erotica – The Night of Erotic Animation  - programul de evenimente interzis pudicilor și nerecomandat minorilor

Erotica – The Night of Erotic Animation, selecția de filme provocatoare dedicate adulților, care s-a bucurat de un succes colosal în 2019, revine într-o nouă formulă sâmbătă seară, de la ora 20:00, la Institutul Cervantes, dar și online, pe platforma de streaming Animest. Apelând la tehnici de animație diverse și explorând subiecte îndrăznețe, scurtmetrajele selecționate de echipa festivalului vor face deliciul publicului adult, cu o colecție de povești despre diversitate sexuală, pasiune, sex, feminism, orgasm, natură și iubire.

Animest.16 – o celebrare a Excelenței feminine în animație

Regizoarele și producătoarele momentului, cele mai influente, dar și cele mai promițătoare voci feminine din lumea filmului de animație, sunt celebrate la această ediție printr-o serie de proiecții speciale, organizate atât în sala de cinema cât și online, pe platforma accesibilă din toată țara. Sâmbătă, pe 9 octombrie, de la ora 18:00, spectatorii sunt invitați să descopere la Institutul Cervantes programul Voci curajoase: femei care au schimbat lumea. Serialul animat bazat pe romanul grafic „Culottées” al lui Pénélope Bagieu, care prezintă destinele exemplare a zece femei mai mult sau mai puțin cunoscute, care au marcat lumea prin curajul lor, prin invenții, prin spiritul revoluționar, prin nesupunere, prin invenții care au salvat vieți, prezintă adevărate exemple pentru noi azi.

Pe platforma online.animest.ro, iubitorii de animație din toată țara sunt invitați să urmărească sâmbătă și duminică seară, de la ora 19:00, cele două programe Queens of Animation 1 și 2, cu scurtmetraje regizate de femei din întreaga lume, difuzate pentru prima dată în România. Seria de evenimente dedicate profesionistelor din industria filmului de animație va continua luni, pe 11 octombrie, cu două proiecții de filme de arhivă, semnate de regizoare din România, înainte și după 1989. Expoziția multimedia Animated Women, cu autoportrete animate realizate de artiste din întreaga lume, va putea fi vizitată începând de astăzi la Green Hours.

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest este organizată în condiții de siguranță sporită, cu respectarea tuturor normelor sanitare aflate în vigoare. În spațiile de proiecție, toți cei prezenți vor purta masca de protecție pe toată durata evenimentului, iar accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în sala de cinema este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta minimă de 12 ani.

 

***

Cea de-a 16-a ediție Animest este un proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Evenimentul este co-finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, cu sprijinul Institutului Cultural Maghiar din București, a Institutului Cervantes din București și Goethe Institut.

Parteneri instituționali: Institutul Francez, Delegația Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Departamentul Dezvoltare, Cercetare Inovare al UNATC, CINETic

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Agerpres, Itsy Bitsy, IQads, SMARK, Films in Fame, Observator Cultural, Film Menu, Cinefilia.ro, AaRC.ro, AIVI Munteanu

Partener de monitorizare: MediaTrust

 

 

Subiecte în articol: Animest.16
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri