Jurnalul.ro Ştiri Justitie Începe „Procesul procuroarelor”: Iorga Moraru vs Laura Kovesi

Începe „Procesul procuroarelor”: Iorga Moraru vs Laura Kovesi

de Ion Alexandru    |   

Curtea de Apel București va judeca, astăzi, primul termen al procesului prin care fosta procuroare DNA Mihaela Moraru Iorga a acționat-o în judecată pe Laura Codruța Kovesi, cerând instanței să anuleze ordinul prin care Iorga a fost revocată din funcție. Până în prezent, colegul acesteia, Doru Țuluș, dat afară, de asemenea, de Kovesi din DNA, nu a întreprins niciun demers în acest sens.

Începând cu ora 9.00, Completul de vacanță al Secției a VIII-a de Contencios Administrativ și Fiscal al Curții de Apel București urmează să judece primul termen al procesului prin care procuroarea Mihaela Iorga Moraru solicită suspendarea executării Ordinului nr. 301, din data de 5 iulie 2017, prin care Laura Codruța Kovesi a decis revocarea acesteia din funcția de procuror al DNA. Dosarul a fost înregistrat pe rolul acestei instanțe în data de 7 august.

Încă de acum două săptămâni, surse judiciare precizau, pentru “Jurnalul Național”, că cei doi procurori dați afară din DNA, Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, urmau să conteste în instanţă ordinele de revocare emise de procurorul-șef al DNA. Cei doi au avut la dispoziţie un termen de 30 de zile lucrătoare pentru a face acest demers. Tot atunci, sursele citate precizau că este foarte posibil ca Doru Țuluş să conteste inclusiv ordinul prin care procurorul general al României a decis încetarea delegării acestuia pe funcția de conducere de la DNA. Până în prezent, însă, nu există niciun fel de informații potrivit cărora Țuluș ar fi formulat vreo cerere la instanța de judecată.

Suspectată de Laura Kovesi că ar fi în spatele înregistrării ședinţei în care șefa DNA trasa linii de anchetă subordonaților, Mihaela Moraru Iorga nu doar că a fost exclusă din DNA, dar pe numele ei a fost înregistrată și o sesizare la Inspecţia Judiciară a CSM, fiind acuzată că, în timpul inventarierii dosarelor pe care le instrumenta, a fost găsită suma de 398.000 de lei, primită de la o persoană fizică, conform unui proces-verbal întocmit de procuroarea Moraru. DNA susține că nu există nicio justificare a existenţei acestor bani în sediul instituției și că nici nu proveneau din fondul pentru flagrant. Mai mult, în fișetul procuroarei Iorga Moraru ar mai fi fost găsit un ceas, în valoare de 68.000 de lei, dar și un stilou în valoare de 8.000 de lei, care figurau ca probe într-un alt dosar instrumentat de aceeași procuroare, dar care, în mod normal, nu trebuiau să se afle în fișet, ci la Camera de probe.

 

Săptămâna viitoare, plenul CSM ar trebui să ia în discuție și hotărârea Secției pentru Procurori a CSM prin care, la începutul lunii trecute, procurorii Mihaela Moraru Iorga și Doru Țuluș au fost suspendați din funcţiile de conducere de la DNA, revocați din cadrul acestei unități de parchet și transferați la Parchetul General, respectiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău.

 

Mihaela Moraru Iorga a intrat în dizgrația șefei DNA, după ce a refuzat să se supună testului cu aparatul poligraf și după ce a sesizat, împreună cu doi colegi, Inspecția Judiciară în legătură cu practicile conducerii DNA

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri