Jurnalul.ro Ştiri Politică Începe războiul! Președintele, ameninţat cu suspendarea

Începe războiul! Președintele, ameninţat cu suspendarea

de Marius Gîrlașiu    |   

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis de „încălcarea gravă a Constituţiei” şi susţine că Parlamentul este obligat să aibă o reacţie, după ce şeful statului a spus că în politică nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie, aşa cum funcţionează în justiţie, iar pentru un politician care merge în faţa poporului contează doar integritatea.

 

Vicepreşedintele ALDE Steluţa Cătăniciu susţine că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui sancţionat de Parlament, după ce a declarat că prezumţia de nevinovăţie invocată de oamenii politici cu probleme penale funcţionează doar în faţa judecătorilor, nu în faţa popo­rului care votează. Cătăniciu i-a transmis preşedintelui că are „o gândire care se situează în afara democraţiei şi a statului de drept”, iar declaraţia sa despre «penalii» din politică „ar trebui să oblige Parlamentul României la o reacţie”. Deputatul ALDE consideră că şeful statului şi-ar fi încălcat atribuţiile constituţio­nale „din dorinţa de a distruge cu orice preţ coaliţia de guver­nare PSD-ALDE”. Potrivit articolului 23 din Constituţie, o persoană este considerată nevi­novată „până la rămânerea definitivă a hotărârii judecăto­reşti de condamnare”. „Dacă până acum nu aţi înţeles, cred că ar trebui să ştiţi că acesta este şi motivul pentru care drepturile fundamentale şi libertăţile cetă­ţenilor reprezintă esenţa statului de drept. Domnule preşedinte, vă aduc aminte că aţi jurat cu mâna pe Constituţie că veţi apăra drepturile şi libertăţile românilor, însă declaraţia dumneavoastră reprezintă un atac grav la adresa acestora, la adresa principiilor fundamentale ale statului de drept”, a transmis Cătăniciu într-o scrisoare deschisă. Aceasta a mai arătat că actualul şef al statului a avut trei mandate de primar al Sibi­ului, a acceptat propunerea USL de a fi nominalizat pentru funcţia de prim-ministru, în toamna lui 2009, şi a candidat şi la funcţia de preşedinte în calitate de „suspect şi învinuit”, adică de „penal”.

„Întrebaţi-l pe Dorneanu!”

Atacul ALDE la adresa lui Klaus Iohannis vine după ce liderul PSD Liviu Dragnea a spus vineri că el nu mai crede în neim­plicarea politică a preşedintelui şi i-a transmis acestuia „să nu se mai refere niciodată la PSD”. „Nu vreau să mai merg la Cotro­ceni decât după alegerile prezi­denţiale (din 2019 – n.r.) Sunt deschis de doi ani de zile (la dialog - n.r.). Am stat cu mâna întinsă până mi-a amorţit”, a tunat Dragnea, după CEx-ul PSD. De asemenea, întrebat de jurnalişti dacă Iohannis a încălcat Constituţia printr-o presupusă implicare în jocul politic, Dragnea a dat un răspuns care lasă loc de interpretări: „Nu ştiu. Întrebaţi-l pe Dorneanu!”. Valer Dorneanu este preşedintele Curţii Consti­tuţionale a României, fost deputat PSD în două legislaturi (2000-2008) şi preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada 2000-2004.

În martie anul acesta, majo­ritatea PSD-ALDE a adoptat o aşa-zisă Declaraţie de reafir­mare a prestigiului, la propu­nerea preşedintelui Senatului, C.P. Tăriceanu. În documentul votat de aleşii Puterii, Klaus Iohannis era acuzat de „abuz de drept” şi de „uzurpare” a drep­tului Parlamentului de a trage la răspundere Guvernul, ca urmare a sesizării depuse la CCR privind Ordonanţa 13. Klaus Iohannis sesizase Curtea cu privire la existenţa unui conflict constituţional între Guvern şi Parlament, după adoptarea OUG13 de către Cabinetul Grindeanu, însă judecătorii CCR au respins sesizarea, considerând că Execu­tivul a acţionat legal, încadrân­du-se în competenţele sale de a emite ordonanţe de urgenţă.

 

Potrivit Constituţiei (art. 95), preşedintele ţării poate fi suspendat din funcţie „în cazul săvârşirii unor fapte grave care încalcă prevederi-le Constituţiei”. Suspendarea se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Dacă propu­nerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se orga­nizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

În politică nu funcţio­nează prezumţia de vinovăţie, aşa cum funcţionează în justiţie. Prezumţia de nevinovăţie funcţionează pentru o persoană care merge în faţa justiţiei. Pentru un politician care merge în faţa poporului contează integritatea, adică să nu fie suspectat de nimic. E simplu.

 

Klaus Iohannis, preşedintele României

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri