Sub privirile stupefiate a mii de trecători, flăcările au devastat, începând de luni seară, o parte din catedrala Notre-Dame din Paris, simbolul capitalei franceze și monumentul european cel mai vizitat. După 15 ore de luptă cu focul, pompierii au reușit să evite prăbușirea catedralei construite cu 850 de ani în urmă, oprind incendiul și salvând o mare parte din obiectele de artă și religioase aflate în interior, între care faimoasa coroană de spini ce ar fi fost purtată de Iisus Hristos înaintea răstignirii sale.
Focul, izbucnit din motive încă necunoscute, a distrus relativ rapid acoperișul, arzând structura de lemn a acestuia, înainte de a provoca prăbușirea celebrei turle octogonale în formă de săgeată a catedralei considerate, timp de decenii, inima catolicismului din Franța. Nu au scăpat de flăcări nici vitraliile imense, unele originale din 1260, câteva dintre acestea fiind însă mai puțin afectate. După o noapte întreagă de luptă cu flăcările, cei 400 de pompieri desfășurați la fața locului au reușit să salveze atât structura de piatră a monumentului, inclusiv cele două turnuri masive, cât și clopotele principale. Cu toate acestea, potrivit ministrului francez al Culturii, Franck Riester, deși structura principală a fost salvată, stabilitatea clădirii nu mai este una „sigură”. De altfel, la izbucnirea incendiului, catedrala se afla în mijlocul unor lucrări de renovare și consolidare, tocmai pentru că se observase apariția unor posibile fisuri ale structurii sale de rezistență. Ministrul francez de Interne, Laurent Nunez, susține că fără intervenția extrem de rapidă a pompierilor în interiorul clădirii, focul s-ar fi extins imediat, iar monumentul s-ar fi prăbușit. Nunez a adăugat că unul dintre pompieri a fost ușor rănit. Numeroase obiecte de artă și religioase aflate în catedrală au fost recuperate, între care coroana de spini ce ar fi fost purtată de Iisus Hristos înaintea crucificării sale, precum și o bucată din Crucea Sfântă pe care acesta a fost răstignit. A mai fost salvată și mantia Regelui Ludovic al IX-lea, purtată de singurul rege canonizat al Franței atunci când acesta a adus la Paris coroana de spini a lui Iisus Hristos. O serie de tablouri din catedrală au fost parțial distruse, aceste opere de artă urmând să fie restaurate. Catedrala gotică era cel mai vizitat dintre monumentele europene, fiind frecventat anual de aproape 13 milioane de persoane, mai mult chiar decât Turnul Eiffel.
„Doreii” francezi?
În momentul izbucnirii incendiului, catedrala Notre-Dame se afla în curs de renovare, pe anumite părți ale sale fiind ridicate schele. Potrivit procurorului general al Parisului, Remy Heitz, autoritățile merg pe „pista unui accident”, în condițiile în care „nimic nu indică un act intenționat”. „Cinci întreprinderi aveau lucrări la sit. Începând de astăzi, au început audierile muncitorilor şi angajaţilor acestor întreprinderi. În jur de 15 dintre ei au fost arestaţi. Sunt circa 15 care lucrau și erau prezenţi ieri acolo", a precizat el, citat de AFP.
Donații și compasiune
În timp ce specialiștii susțin că reconstrucția clădirii poate dura decenii, donații de sute de milioane de euro au fost făcute deja în conturile catedralei. Două familii de miliardari din Franța, Arnault, care deține, între altele „Louis Vuitton” și „Sephora”, și Pinault, proprietara brand-urilor de modă „Gucci” și „Yves Saint Laurent”, au anunțat, ieri, donații de 200, respectiv 100 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei. Regiunea Ile-de-France, a cărei capitală este Parisul, a anunțat că va dona 10 milioane de dolari. De la Strasbourg, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut tuturor membrilor UE să se implice în eforturile de reconstrucție, iar președintele Parlamentului European, Antonio Tarjani, le-a propus celor 751 de europarlamentari să-și doneze diurnele de ieri, care, însumate, ar însemna 225.300 de euro. Un val de solidaritate față de francezi a fost exprimat, la unison, pe întreaga planetă, președinți, șefi de guvern, sau miniștri de Externe din state precum Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, Rusia, Belgia, Austria, Norvegia, SUA și chiar din Iran, transmițând regretele lor față de tragedia de la Notre-Dame.
„Este o lovitură în inimă pentru francezi și pentru noi toți europenii”
Giuseppe Conte, premierul Italiei
„Notre-Dame din Paris este Notre-Dame a întregii Europe”
Donald Tusk, președintele Consiliului European