Jurnalul.ro Ştiri Externe Inflația EXPLODEAZĂ în SUA. A ajuns la maximul ultimilor 40 de ani

Inflația EXPLODEAZĂ în SUA. A ajuns la maximul ultimilor 40 de ani

de Giulia Anghel    |   

Inflația în Statele Unite a ajuns în luna martie 2022 la maximum ultimilor 40 de ani, după ce prețurile la carburanți au explodat, pe fondul războiului din Ucraina.

Președintele democrat Joe Biden a interzis, luna trecută, importurile de petrol și gaze naturale din Rusia. Invazia în Ucraina, din 24 februarie 2022, a declanșat un val de sancțiuni împotriva Rusiei, al doilea exportator mondial de petrol. 

De asemenea, prețurile de consum au înregistrat un avans de 8,5%, cel mai mare din decembrie 1981, ca urmare a majorării de două cifre a costurilor la energie. Aceasta s-a scumpit astfel cu 32%, potrivit Departamentului Muncii, iar prețurile la alimente s-au majorat cu 8,8%, ambele țări aflate în conflict fiind mari exportatoare de grâu și ulei de floarea soarelui. 

Creșterea nebunească a prețurilor 

Kristen Havlik, din Carolina de Nord, a spus că creșterile de preț în zona ei au fost „nebunești”.

„În timpul primului an de pandemie, chiria mea a crescut cu 400 de dolari pe lună, ceea ce a fost extrem de greu de dus, deoarece îmi pierdusem majoritatea veniturilor din unul dintre locurile mele de muncă”, a spus Kristen Havlik, din Carolina de Nord pentru bbc.

„Eu și soțul meu am avut privilegiul să găsim amândoi locuri de muncă bine plătite anul trecut, dar dacă nu am fi făcut-o, ar fi trebuit să ne mutăm în altă parte. Însă acum nu putem economisi repede suficienți pentru a ne putea achiziționa o casă, piața imobiliară înregistrând profituri record”, a adăugat ea.

„Războiul Rusia-Ucraina a provocat un avans major al inflației prin creșterea prețurilor la energie, alimente și mărfuri, care sunt provocate de o înrăutățire a problemelor lanțului de aprovizionare”, a explicat Kathy Bostjancic, economist șef al Oxford Economics.

Creșterea inflației în SUA a determinat Rezerva Federală să mărească dobânda cheie, pentru prima oară în ultimii 3 ani și a anunțat că aceasta se va majora de mai multe ori în 2022.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că inflația și avansul prețurilor la alimente și energie în statele occidentale vor începe să pună presiune asupra politicienilor. Inflația a început să crească înainte de războiul din Ucraina deoarece multe economii s-au redeschis după restricțiile dure impuse de pandemia de COVID-19. 

Cu toate acestea, prețurile par să se accelereze într-un moment în care majorarea salariilor se luptă să țină pasul. Cifrele arată că plata medie pe oră în SUA a crescut cu doar 5,6%, cu mult sub cea mai recentă creștere a costului vieții.

Unii economiști americani cred că inflația ar fi atins deja vârful în luna martie, când  a crescut cu 1,2%, comparativ cu un avans de 0,8% în februarie. Cu toate acestea, eliminând prețurile volatile ale combustibililor și alimentelor, inflația de bază a crescut cu 0,3%, ceea ce a fost mai scăzut decât se aștepta.

„Concluzia este că inflația va rămâne ridicată un timp, dar am putea vedea că începe să se inverseze în lunile de vară, cu condiția să relaxăm prețurile în agricultură și energie”, spune Peter Cardillo, economist-șef la Spartan Capital Securities.

Inflația în SUA a ajuns la 8,5% în martie 2022, în timp ce în 2010 era de -2%, după care s-a menținut între 0% și 2%. În anii 1970-1980 s-a situat între 12-14%.  

 

Subiecte în articol: inflatie sua
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri