Povestea falsului expert în consultanță pentru accesarea de fonduri europene, cunoscut drept Robert MTK pe TikTok, arată că infracțiunile care se pot face cu ajutorul internetului au scăpat de sub control. Deși tânărul a fost, în cele din urmă, arestat, fiind declanșată urmărirea penală după un număr mare de plângeri, influencerul a reușit să ia bani de la peste 500 de persoane, timp de trei ani, fără să fie urmărit, pentru că a funcționat și în cazul lui „politica NUP-ului” practicată în ultima perioadă de procurori – adică decizia de neîncepere a urmăririi penale, chiar și atunci când există probe evidente care arată că se comit fapte penale. Mai grav este faptul că escrocul făcea totul la vedere și au fost făcute publice faptele lui, din 2020 până acum, iar urmărirea penală ar fi trebuit să înceapă măcar de anul trecut, când țepele au fost făcute publice, în presă.
Cazul lui Robert Matache (Robert MTK) nu este un succes al sistemului judiciar, chiar dacă acum este cercetat pentru escrocarea a zeci de clienți care au apelat la serviciile fictive ale firmei lui. Faptul că mulți oameni au fost păcăliți de prezentarea pe internet a unui fals consultant pentru fonduri europene arată că situația infracțiunilor prin intermediul rețelelor de socializare a atins un nivel greu de controlat. Iar lipsa de intervenție rapidă a Poliției în astfel de cazuri nu face decât să-i încurajeze pe infractori.
Pe de o parte este credulitatea oamenilor care au impresia că oricine își face o prezentare pe o rețea de socializare poate fi expert în ceva. Pe de altă parte, chiar acest caz penal arată că escrocul și-a luat și asociați în „afacere”, din 2020, când a-nceput să escrocheze credulii, fără a fi urmărit de Poliție.
A fost nevoie de 28 de plângeri similare
Cercetarea penală a fost declanșată abia acum, după ce s-au înregistrat 28 de plângeri din partea celor păcăliți cu același mod de operare. „De la primele două plângeri ar fi trebuit să se înceapă urmărirea penală a suspectului, mai ales pentru că se vede clar că două victime diferite descriu același modus operandi. Orice polițist știe asta și ar fi trebuit să-și dea seama, dar și procurorii. Faptul că un astfel de individ a reușit să se expună public, în văzul tuturor, să și declare cum își păcălește clienții de la o firmă pentru care nici măcar nu a prezentat vreo dovadă a expertizei în domeniul pentru care oferea consultanță, arată că efectiv nu a interesat pe nimeni, din 2020 până acum, soarta oamenilor care au fost escrocați. Dacă urmărirea penală s-a declanșat abia după 28 de plângeri depuse de victime, este un caz care mai degrabă ar trebui să fie analizat în interiorul MAI și al Ministerului Justiției, mai ales pentru că vedem cum și acum a fost plasat sub control judiciar, după primele 24 de ore de arest preventiv, deși el poate oricând să păcălească pe cine dorește, având acces la internet”, explică un polițist.
Profilul psihologic al antreprenorului credul
Tânărul influencer a reușit să ia bani de la zeci de persoane care căutau un consultant pentru depunerea de proiecte cu finanțare din fonduri europene, doar prin filmulețe pe care le-a postat pe rețelele de socializare. Ca mod de operare, escrocul cerea sumele de bani, promițând că va scrie și va depune proiecte, apoi dispărea fără urmă, dar în continuare putea fi văzut lăudându-se pe internet.
Deși victimele au depus plângeri, tânărul a fost lăsat în pace, fiind considerat mai puțin periculos decât infractorii care vând droguri sau amenință cu moartea. Uneori, procurorii dau NUP și în cazul unor astfel de plângeri venite de la cetățeni.
Mai mult, influencerul își și vâna potențialii clienți, căutând pe internet date despre persoane care ar putea corespunde profilului psihologic al antreprenorului credul care ar dori să acceseze fonduri europene, dar nu știe cum să scrie proiecte.
Sumele plătite de cele 28 de victime care au depus plângeri penale au fost între 500 și 14.000 de lei pentru a beneficia de serviciile lui Robert Matache, iar după ce banii erau transferați în conturile firmei, Robert nu le mai răspundea la telefon.
La percheziție, polițiștii au descoperit peste 500 de contracte încheiate de Robert Matache pentru servicii de consultanță privind redactarea proiectelor. Încă nu se știe câți dintre clienți au mai depus plângeri și au primit NUP de la procurori, din 2020 până azi.
Au dat bani pentru show
O nedumerire au și consultanții reali care se ocupă de fonduri europene. „Nu pot înțelege cum de există oameni dispuși să dea niște bani cuiva care face efectiv show pe rețelele de socializare. Eu lucrez în acest domeniu al consultanței pe fonduri europene din anul 2010, dar pentru a avea clienți prezint un portofoliu, avem niște întâlniri, avem la vedere toate proiectele pe care le-am făcut. Nu înțeleg cum de oamenii pot fi atât de creduli încât să dea niște bani cuiva care nu poate demonstra expertiza în domeniul pentru care spune că oferă consultanță”, explică Loredana, consultant în accesare de fonduri europene.
Fapta pentru care este cercetat falsul consultant este înșelăciune în formă continuată. Credulitatea celor care i-au dat bani este greu de explicat, influencerul prezentându-se pe TikTok prin texte de acest tip: „Nu vă mai gândiți, frații mei, atât, la bani! Că nu sunt atât de importanți cum par! Sunt alte chestii de o mie de ori mai importante de care trebuie să fim recunoscători zilnic” - iar astfel de mesaje erau însoțite de imaginea lui Robert MTK în mașini de lux despre care sugera ideea că ar fi rezultatul muncii lui de consultant de succes. Fără CV, fără portofoliu de proiecte, doar cu o prezentare hilară pe TikTok, a trecut drept expert în fonduri europene pentru zecile de victime care i-au dat „avansul” pentru scrierea și depunerea unor proiecte.
Compania lui Robert Matache a depus, totuși, 64 de proiecte de finanțare prin programul PNDR, la AFIR. Influencerul chiar se apără, spunând că de fapt a avut dificultăți în depunerea proiectelor, nu că ar fi comis o fraudă în formă continuată.