Jurnalul.ro Ştiri Externe Insolvențele vor crește brusc în Europa la toamnă. Acestea vor continua și în 2021

Insolvențele vor crește brusc în Europa la toamnă. Acestea vor continua și în 2021

Numărul de insolvenţe va creşte brusc în Europa, începând cu a doua jumătate a anului 2020 şi va continua în 2021. În Germania, ţara cel mai puţin afectată de pandemia de coronavirus,  se estimează că insolvenţele vor cu 12% în perioada 2020-2021, potrivit prognozei Coface.

În Franţa insolvențele vor crește cu 21%, în Spania cu 22%, în Olanda (+36%), în Regatul Unit cu 37% şi în Italia cu 37%.

"Deşi prognozele privind insolvenţele sunt aproximativ în linie cu previziunile de creştere, unele discrepanţe sunt vizibile. Ţările de Jos şi Germania ar trebui să fie cel mai puţin afectate, cu un PIB în 2021 mai mic cu până la 2% decât în 2019. Franţa şi Spania ar avea o situaţie mai problematică, cu o scădere a PIB-ul de sub 3% şi 4%. PIB-urile Regatului Unit şi al Italiei vor fi probabil cu 5% şi cu 6% mai mici faţă de anul trecut.", arată estimările Coface.

Aceste discrepanţe sunt explicate prin lipsa unei modificări temporare a procedurii de insolvenţă, cum este cazul Olandei. Reacţia de răspuns la insolvenţe în perioadele de contracţie economică este legată de costul procedurii, mai mic în Regatul Unit şi Ţările de Jos.

"Consecinţele economice ale pandemiei de COVID-19 se află la un nivel fără precedent în Europa. Şocul dublu asupra cererii şi ofertei a determinat oprirea producţiei (cel puţin parţial) în multe companii, deoarece angajaţii nu pot merge la muncă, precum şi scăderea consumului din cauza restricţiilor de mobilitate. Declinul veniturilor a deteriorat poziţiile companiilor în ceea ce priveşte numerarul, încurajând o creştere a întârzierilor la plată - şi, în cele din urmă, a incapacităţii de plată. Multe ţări europene au modificat temporar cadrul legal privind procedurile de neplată pentru a face faţă crizei", precizează studiul. 

În majoritatea ţărilor europene, incapacitatea de plată trebuie să fie raportată autorităţii competente într-un anumit termen de către administratorul companiei, în caz contrar, fiind considerat răspunzător în mod direct. Autoritatea va iniţia apoi procedurile de insolvenţă.

"Pentru a proteja simultan structura şi capacitatea de redresare a economiilor lor odată ce pandemia va fi controlată, majoritatea guvernelor europene au luat două măsuri: implementarea de măsuri pentru susţinerea fluxului de numerar corporativ - cum ar fi amânările (sau anularea) contribuţiilor şi impozitelor la asigurările sociale sau garanţiile de stat pentru împrumuturile acordate de bănci - şi modificarea temporară a cadrului legal care reglementează procedura de insolvenţă."

Autoritățile germane au propus suspendarea, până la 30 septembrie 2020, a obligaţiei pentru administratorii companiei de a iniţia procedurile de intrare în insolvenţă în termen de trei săptămâni de la descoperirea situaţiei de insolvenţă sau de supra-îndatorare. Măsura ar putea fi prelungită până la 31 martie 2021 printr-un decret al Ministerului Federal al Justiţiei.

Spania a renunţat la această cerinţă până la 31 decembrie (iniţial la două luni de la încetarea plăţilor).

În Italia, Parchetul este împuternicit să deschidă procedurile de insolvenţă până pe 30 iunie.

În Franţa, până pe 24 august, administratorul firmei nu mai este obligat să înceapă procedura de insolvenţă în termen de 45 de zile de la suspendarea plăţilor, în lipsa căreia va fi responsabil pentru întârzierea declarării ulterioare a falimentului. Până la acea dată, existenţa sau absenţa suspendării plăţilor va fi evaluată pe baza situaţiei companiei din 12 martie.

În Marea Britanie, în marja intrării în vigoare a proiectului de lege privind insolvenţele, depusă la 20 mai, creditorii nu vor putea iniţia proceduri de insolvenţă. Dacă măsurile din acest proiect de lege ar intra în vigoare în iunie, acestea ar expira în iulie.

"Olanda este o excepţie în Europa: Guvernul nu a implementat nicio măsură implicită de urgenţă privind acest subiect de la începutul pandemiei. Totuşi, având în vedere amploarea şocului economic şi caracterul temporar al acestor măsuri, acestea din urmă nu vor împiedica o creştere substanţială a insolvenţelor odată ce expiră", arată Coface.

Subiecte în articol: involvente
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri