Judecătorii Curţii Supreme au decis ca interceptările realizate de SRI să fie folosite în continuare ca probe. Decizia a fost luată ieri într-un dosar aflat în fază de cameră preliminară, însă ar putea fi invocată ca precedent pentru unificarea practicii judiciare.
Dosarul în care apar mai mulți inculpați acuzați de trafic de influență, cumpărare de influență sau complicitate la trafic de influență a fost dezbătut ieri de magistraţii de la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Judecătorii au decis că interceptările realizate de SRI vor rămâne probe în cazul respectiv. Decizia de ieri, luată în cameră preliminară, poate avea valoare de precedent şi în cazul altor dosare în care s-au făcut cereri de eliminare a interceptărilor după decizia Curții Constituționale privind interceptările SRI. Chiar dacă în instanţele din România nu există noţiunea de precedent judiciar ca izvor de drept, decizia Curţii Supreme poate folosi ca model pentru unificarea practicii judiciare.
Ce dosare influenţează
Alte dosare celebre care au printre probe interceptări obținute de ofiţerii SRI ar putea fi influenţate de decizia de ieri a Instanţei Supreme. Este vorba despre dosarul lui Sorin Oprescu, care a şi cerut eliminarea interceptărilor, dosarul fostului președinte al CJ Cluj, Horia Uioreanu, celebrul dosar Microsoft, dosarul lui Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, dosarul fostului președinte CJ Prahova, Mircea Cosma, dosarul lui Marian Vanghelie sau dosarul deputaților Nicolae Păun și Mădălin Voicu. În toate aceste cazuri, interceptările SRI ar putea fi păstrate ca probe în instanţă, însă depinde şi de faza în care se află procesele.