Jurnalul.ro Ştiri Externe Interzis pe rețelele sociale, până la vârsta de 16 ani

Interzis pe rețelele sociale, până la vârsta de 16 ani

de Redacția Jurnalul    |   

În camera inferioară a parlamentului australian a fost depus ieri un pachet legislativ care vizează protecția copiilor împotriva agresiunilor online. Inițiativa aparține guvernului, premierul Anthony Albanese afirmând că Australia va deveni țara cea mai avansată în această direcție. Sunt vizate platforme ca Facebook, TikTok, Instagram sau X. 

„Dorim ca tinerii australieni să aibă copilărie, iar părinții lor să fie liniștiți”, a declarat ieri prim-ministrul Australiei. 

Documentul depus la Parlament are 17 pagini și este menit să creeze cadrul legislativ. Măsurile detaliate urmează să fie stabilite de Comitetul eSafety, autoritatea națională de reglementare a activităților pe internet. Principiul general este că toți copiii sub 16 ani vor fi scoși de pe „rețele”, iar părinții nu vor avea voie să le acorde „scutiri”. 

Companiile de pe internet care nu se conformează noii legislații vor primi amenzi de circa 32 milioane de dolari. Se pot crea, însă, platforme „cu risc scăzut”, considerate potrivite pentru copii.

Măsura, criticată inclusiv de autorități

Mulți părinți sunt de acord cu aceste măsuri, însă la nivel de experți se discută și despre efectele negative ale unui asemenea demers.

Digital Industry Group, o asociație care reprezintă giganții tehnologici precum Meta, Microsoft, Snapchat sau X în Australia au caracterizat proiectul drept „un răspuns de secol 20 la provocările secolului 21”. Noua legislație ar putea împinge tinerii spre zone „periculoase, nereglementate, ale internetului”, spun experții grupului.

La rândul său, Julie Inman Grant, șefa eSafety, a recunoscut că instituția sa se va confrunta cu o misiune gigantică odată cu aplicarea interdicției, având în vedere că „politica se mișcă mai greu decât tehnologia”. 

Grant și-a exprimat îndoielile chiar față de ideea centrală din spatele măsurii pregătite de guvern, care leagă social-media de declinul sănătății mintale. Ea a spus că cercetările eSafety arată că unele dintre cele mai vulnerabile grupuri sociale, cum ar fi comunitatea LGBT sau „Primele Națiuni” din Australia, „se simt mai bine online decât în viața reală”. 

Soluția văzută de șefa eSafety ca giganții tehnologici să-și curețe platformele și să fie create instrumente educaționale care să ajute tinerii să fie în siguranță pe net. Ea a folosit analogia de a-i învăța pe copii să înoate decât să le interzici accesul în apă.

S-a mai încercat și nu se poate

În 2011, Coreea de Sud a adoptat „Legea închiderii”, care împiedică copiii sub 16 ani să se joace pe internet între orele 22:30 și 6:00, dar măsura a fost anulată mai târziu, invocandu-se drepturile tinerilor. 

Recent, Franța a impus platformelor social-media să blocheze accesul copiiilor sub 15 ani, fără acordul părinților. În realitate, jumătate dintre utilizatori au încălcat interdicția, folosind un simplu VPN (virtual private network).

În SUA, o lege asemănătoare proiectului australian, adoptată de statul Utah, a fost blocată de un judecător federal, din motive de neconstituționalitate.  

În contextul măsurilor pregătite de autoritățile de la Canberra, jurnaliștii BBC relatează despre un caz grav de agresiune online asupra unui copil australian de 12 ani. După o ceartă cu un coleg, acesta a fost adăugat într-un grup de pe Snapchat cu adolescenți de vârstă mai mare, care i-au transmis inclusiv mesaje video în care agitau macete și îi spuneau că îl vor prinde și îl vor înjunghia.  

Subiecte în articol: interzis retelele sociale copii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri