Traian Băsescu a ajuns preşedinte în 2004 inclusiv prin faptul că a promis o întinerire a clasei politice. S-a ţinut de cuvânt, iar sub presiunea exemplului dat de PD şi celelalte partide au promovat o serie de tineri care ar fi trebuit să fie eliberaţi de metehnele generaţiei de politicieni ajunsă la maturitate în comunism. La aproape 15 ani, bilanţul generaţiei de politicieni născuţi după 1970 este dezolant. Fără a avea scuza lipsurilor din comunism, tinerii politicieni au furat la fel de mult ca predecesorii lor sau chiar dacă nu au avut probleme cu procurorii, fie au fost la fel de înclinaţi către traseism, fie şi-au epuizat repede potenţialul.
Dintre junii aruncaţi în prima linie a politicii de către Băsescu şi PDL, puţini au confirmat în faţa electoratului sau au scăpat de mâna lungă a procurorilor. Elena Udrea a ajuns de la stadiul de principal sfătuitor al preşedintelui un politician fără partid, cu mai multe dosare penale, iar principalul motiv de interes pentru opinia publică este dacă semai întoarce sau nu din Costa Rica. Fostul ministru al Tineretului în guvernul Boc, Monica Iacob-Ridzi abia a ieşit din închisoare după condamnarea din dosarul Ziua Tineretului, tot proaspăt ieşit din peniteniciar fiind şi fostul deputat Alin Trăşculescu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Cristian Boureanu ţine pagina întâi a tabloidelor fie bătându-şi fiica, fie luând bătaie de la poliţişti. Darius Vâlcov a plecat din PDL şi a ajuns economistul PSD, dar şi condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru luare de mită. Până să ajungă să evalueze guverne şi miniştri, a fost luat peste picior pentru pinacoteca ascunsă în zidul casei. De foştii miniştri în cabinetul Ungureanu Alexandru Nazare şi Răzvan Mustea nu se mai aude aproape nimic, deşi au intrat în Guvern la vârsta de 32, respectiv 34 de ani. Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, s-a retras în linia a doua a PNL, iar Elena Băsescu a ieşit cu totul din politică după un mandat de europarlamentar în care s-a ilustrat doar cu greşeli de limba română. Dintre vechii liberali, Cristian Adomniţei şi-a anunţat retragerea din politică la 41 de ani, retragere precipitată de un dosar penal. Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost condamnat cu suspendare în dosarul Poşta Română,alături de un alt tânăr ministru, Zsolt Nagy (UDMR). Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei şi apoi viceguvernator BNR, este urmărit penal în dosarul privind numirea guvernatorului Deltei Dunării, iar preşedintele PNL Ilfov, Hubert Thuma, are o condamnare penală la activ, iar fostul deputat Dan Bordeianu a mai primit o condamnare pentru abuz în serviciu, pe lângă cea de viol, primită în adolescenţă. Şi la tinerii de altădată ai PSD situaţia este la fel de descurajantă. Premier la doar 40 de ani,Victor Ponta are şi el dosar penal, iar viitorul său politic este incert în condiţiile în care a plecat din PSD la un partid mic, Pro România, alături de o altă fostă speranţă a politicii, Daniel Constantin, care a ajuns la 30 de ani preşedintele PC, dar a fost exclus din ALDE anul trecut. Dan Şova, ministru de două ori, are deschise patru dosare penale. Cariera politică a fostului preşedinte al Tineretului PSD, Mihai Sturzu este practic încheiată după ce s-a grăbit să-l conteste în partid pe Liviu Dragnea. O altă speranţă a PSD, fostul preşedinte al CJ Teleorman, Adrian-Ionuţ Gâdea, are acum probleme mai presante decât politica, fiind vorba de dosarul Belina, iar fostul deputat Eduard Martin este trimis în judecată pentru evaziune.
Alina Gorghiu a ajuns preşedinte al PNL la numai 37 de ani, însă eşecul PNL la alegerile locale şi parlamentare din 2016 au determinat o reducere considerabilă a influenţei sale în partidul pe care l-a condus doi ani.
Visul Elenei Udrea de a ajunge premier sau preşedinte s-a spulberat pe holurile DNA
Cei care au confirmat. Sau încă nu au dezamăgit
Există şi politicieni născuţi în anii 70 care sunt „pe val”. Raluca Turcan a fost preşedinte interimar la PNL la 41 de ani şi conduce cea mai puternică filială a partidului. Olguţa Vasilescu este unul dintre oamenii forte ai PSD, în pofida unui dosar penal care i s-a deschis în preajma alegerilor locale. Senatorul Claudiu Manda a revitalizat activitatea Comisiei de control al SRI, iar Serviciul este condus de fostul liberal Eduard Hellvig (43 de ani). Noii protejaţi ai lui Băsescu, în PMP, sunt acum Eugen Tomac şi Siegfried Mureşan, ambii având 37 de ani, iar Dan Barna a prelut conducerea USR la 42 de ani. În Guvern cei mai tineri miniştri sunt Victor Negrescu, născut în 1985, şi Ioana Bran, cu un an mai tânără, iar primul activează sub coordonarea unui vicepremier de numai 43 de ani, Ana Birchall.