Jurnalul.ro Timp liber Hobby Învață să faci fotografii ca un profesionist

Învață să faci fotografii ca un profesionist

de Oana Portase    |   

Fotografia este o activitate care poate fi învață la orice vârsta, iar pasiunea se transformă pentru mulți în munca de zi cu zi. La fel s-a întâmplat și pentru Dan Dinu care, din dragoste pentru fotografie, a înființat PhotoLife – o școală care are porțile deschise pentru oricine dorește să descopere lumea prin camera de fotografiat, la București și Brașov sau online.

„Cursul de Inițiere în fotografie este cel mai longeviv curs al nostru, cu el am început în 2007. A ajuns acum la versiunea 4.0 și se țin cam trei - patru sesiuni pe an la Brașov. A fost unul dintre primele cursuri din țară și cu siguranță primul din Brașov, bazat pe o structură modernă de învățare, fără informații inutile și învechite, cu multe studii de caz și exemple practice. În 2012 am venit cu un curs rămas unic în România chiar și acum, Natura în fotografie, ajuns la versiune 2.0 în acest moment. Acest curs are o sesiune pe an și oferă doritorilor șansa să evolueze mai mult în fotografie. Acest curs a avut sesiuni intensive și în București. Ambele cursuri sunt susținute de către mine”, spune Dan Dinu, fondatorul școlii PhotoLife.

 

Cursuri de fotografie online

 

La un click distanță se află și cursurile online. Printre acestea îl găsiți și pe cel susținut de Tatiana Volontir și Luiza Boldeanu, de trei ori pe an, cu tematica Oamenii în fotografie. Cei de la PhotoLife au în pregătire și alte cursuri cu tematici noi.

„Cursurile online au început încă din 2009 și au fost și au rămas singurele din țară, bazate pe o platformă dedicată de învățare. Nu este vorba doar de niște documente trimise pe mail, există colegi, există teme și, poate cel mai important, există feedback permanent. Au fost privite cu reticență la început, însă toți cei care le-au urmat au fost surprinși de cât de interactive sunt. Înscrierea se face foarte simplu, de pe platforma noastră www.photolife.ro”, explică Dan Dinu.

 

De la Aurora boreală, la safari fotografic

 

De la teorie se paote trece la practică în cadrul unor expediții foto din țară și străinătate. Taberele PhotoLife pot ține de la 8 până la 21 de zile, în funcție de zona în care se organizează.

„Photo tour-urile sunt organizate împreună cu o agenție de turism parteneră, pentru a avea mereu siguranța că totul decurge fără impedimente, iar cei prezenți trebuie să aibă doar grija a ceea ce fotografiază și nimic altceva. Ne place să includem totul în taxa de participare, de la transport și până la serviciile locale, pentru a pune cât mai mult accent pe fotografie. Am fost până acum atât în zone din Europa, pe cărări montane în Alpi sau Dolomiți, în căutarea Aurorelor Boreale în Norvegia, sau pentru a fotografia peisajele de coastă din Irlanda de Nord sau Scoția, dar ne-am ales și destinații inedite precum Iordania, Islanda, Vietnam sau Noua Zeelandă. Am încercat și în acest domeniu să găsim mereu destinații atractive și care nu au mai fost exploatate fotografic până acum la noi. Așa am ajuns să fim primii care au organizat un safari fotografic în Africa, unde am mers până acum în Kenya, Uganda și Namibia”, povestește Dan Dinu.

 

Cât costă cursurile

 

Cursurile costă 500 lei, indiferent dacă sunt la Brașov sau online. Workshop-urile costă, în general, între 650 și 900 lei, în funcție de locație. În acest cost intră toate serviciile, cazare, masă, asistență foto, așadar cine vine trebuie doar să își asigure transportul până în zonă. La photo tour-uri costurile sunt mai mari, fiind în locații mai îndepărtate și sunt mai greu de generalizat. În prețurile afișat pe site este inclus și avionul – spun reprezentanții școlii.


Etapele învățării

 

La PhotoLife cursurile nu sunt structurate pe începător/avansați, ci sunt concepute în funcție de ce vrea fiecare să învețe. Punctul de pornire îl constituie cursul de inițiere, unde se învață cum se face o fotografie și lucruri generale. „Următorul pas ar fi nu un curs mai avansat dar tot general, ci un curs mai avansat însă pe anumite genuri în parte, iar aici avem cursurile pentru cei pasionați de fotografia de natură sau cea cu oameni. Următorul pas logic ar fi workshop-urile pentru mai multă practică și mai apoi photo tour-urile pentru a vedea și fotografia zone interesante. Normal însă că oricine poate să înceapă acest proces de învățare din oricare punct, în funcție de experiența anterioară și de cunoștințele pe care le are”, spune Dan.


 

Ce să faci înainte să te înscrii la cursuri

 

„Oricine vrea să meargă la un curs foto, indiferent dacă este de la PhotoLife sau de la orice altă școală, ar trebui să citească înainte cartea tehnică a aparatului pe care îl deține. Un alt lucru important, care din punctul meu de vedere poate garanta succesul cursului pe care cineva îl urmează, este alegerea atentă a trainerului. Este normal să nu fim toți la fel și este normal să avem fiecare afinități către anumite tipuri de oameni, iar asta se reflectă și în fotografiile pe care le facem. Alegeți acele cursuri sau ture foto cu traineri cu care rezonați, care vi se par deschiși și dornici să vă învețe ceva, sau care au imagini asemănătoare cu cele pe care voi doriți să le faceți. Sunt multe aspecte care fac diferențierea între traineri. Nu tot timpul un fotograf bun este și un trainer bun. Citiți despre trainerul respectiv, ce fel de om este, cât de mult vrea să vă convingă că el este cel mai bun și cât de mult vă va lăsa pe voi să vă exprimați, care sunt părerile celor care au mai mers cu el, cât de mult este un susținător al tehnicii fotografice și mai puțin al compoziției sau al mesajului ce ar merita spus”, îi sfătuiește Dan Dinu pe doritori.

Momente de neuitat

Turele foto prin lume nu pot trece fără momentele de neuitat. „Fiecare tură în parte este o aventură în sine, o călătorie inițiatică uneori. Am avut ocazia să vedem un ghepard cum vânează în Namibia, am stat la doar câțiva metri de cimpanzei în Uganda, am mers printr-un vulcan stins în Islanda, am jucat fotbal cu localnicii dintr-un sat african, am povestit cu beduinii la un ceai în cort în mijlocul deșertului, am fost prinși de flux în Noua Zeelandă și multe multe alte aventuri de acest fel. Cred că în fiecare tură a fost un moment care să îmi rămână în minte și care să însemne ceva. Atâta timp cât ai oameni frumoși alături și atâta timp cât împarți pasiune, lucruri memorabile se vor întâmpla. Trebuie doar să fii deschis pentru a te bucura de ele”, povestește Dan.

Evenimente viitoare

„Pe final de an mai avem trei ture foto, în Scoția, Lofoten și Bretania, iar pentru anul viitor plănuim să ne întoarcem în Dolomiți, în Isalnda, dar și să descoperim zone noi cum ar fi coasta de nord a Spaniei sau Brazilia pentru o tură de wildlife în Pantanal. Desigur că vom continua și cu turele prin țară unde o să mergem în locații noi, dar și cu tot ce înseamnă partea de cursuri. Mai avem tabere de fotografie gratuite pentru cei care vor să ne cunoască, o revistă și ea gratuită pentru prietenii noștri și multe altele”, mai spune Dan.

Până acum, aproape 2.000 de oameni au urmat un serviciu PhotoLife, indiferent care a fost acesta.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri