Jurnalul.ro Ştiri Observator Învățăturile IGSU către populație, pe timp de furtună

Învățăturile IGSU către populație, pe timp de furtună

de Dan Radu    |   

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a făcut public un ghid pentru cetăţeni în care aceştia sunt instruiţi cum trebuie să reacţioneze înainte, în timpul şi după ce se confruntă cu o situaţie de urgenţă. Ghidul vine în contextul furtunii din vestul ţării care a ucis opt oameni şi a rănit alte zeci de persoane. Instrucţiunile cuprind citate din Pericle, sfaturi de bun-simţ, dar şi indicaţii a căror aplicare necesită ceva efort de imaginaţie.

Cetăţenii sunt îndemnaţi de ghidul IGSU să nu fie luaţi prin surprindere de furtuni, fiind dat spre inspiraţie un citat din generalul şi oratorul atenian Pericle: "Important nu este ca să prevezi viitorul, ci ca tu să fii pregătit pentru confruntarea cu el". De altfel, primul sfat în caz de furtună este tocmai unul care ţine de confruntarea cu vântul: "Îndepărtaţi copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale". Ghidul nu precizează dacă este vorba de copacii de pe proprietatea personală, ori regula se aplică şi în cazul arborilor de pe domeniul public. În cazul în care furtuna este însoţită de descărcări electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să ţină cont de regula celor 30 de secunde: dacă între fulger şi tunet trec mai puţin de 30 de secunde, înseamnă că futuna este aproape, caz în care trebuie căutat un adăpost - o clădire sau un automobil. Pe durata furtunii, adăpostiţii sunt îndemnaţi să monitorizeze tunetele. Dacă de la ultimul tunet auzit au trecut 30 de minute fără să se audă altul, înseamnă că furtuna a trecut, potrivit ghidului IGSU.

 

Dezavantajul de a fi chel

Deosebit de periculoase în timpul unei furtuni sunt fulgerele, precizează ghidul, care oferă şi sfaturi prin care cetăţenii pot evita să fie trăsniţi. În acest caz, persoanele cu chelie sunt dezavantajate. "Atunci când simţiţi că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger", se arată în instructaj. În cazul în care cetăţeanul are suficient păr pentru a detecta un fulger iminent, evitarea acestuia presupune un set de mişcări destul de complex. Omul în pericol este îndemnat să se ghemuiască la pământ, dar să nu se întindă pe pământ. Acesta ar trebui să-şi pună mâinile pe urechi şi cap, capul între genunchi. În tot acest timp, însă, sfaturile ghidului arată că trebuie redus contactul cu solul!

 

Unde să nu te prindă furtuna

În cazul în care furtuna l-a prins pe cetăţean în aer liber, acesta este îndemnat să se deplaseze de la deal la vale, de pe lac pe mal, dacă este cazul, sau să evite copacii şi clădirile înalte. Adăpostirea într-un automobil nu elimină pericolul de a fi lovit de fulger, dar poate minimiza vătămarea, se mai precizează în ghid. În cazul în care furtuna îl prinde pe cetăţean în casă, acesta este îndemnat să nu caute refugiu în baie (conductele pot conduce electricitatea) şi să folosească, în măsura în care este posibil, telefonul mobil, nu cel cu fir.

 

Meteorologii au emis o nouă avertizare de furtuni în cea mai mare parte a ţării, începând de astăzi. Pe lângă ploi torenţiale şi descărcări electrice vor fi aşteptate vânturi puternice care pot lua aspect de vijelie. Rafalele ar putea ajunge şi la viteze de 60 de kilometri la oră, în special în nordul ţării.

 

Ghidul Cetăţeanului în Situaţii de Urgenţă a fost popularizat de IGSU ca urmare a furtunii de duminica trecută

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri