Jurnalul.ro Ştiri Social Invazie de limacși în România. Pagube URIAȘE. Soluții naturale împotriva melcilor de grădină

Invazie de limacși în România. Pagube URIAȘE. Soluții naturale împotriva melcilor de grădină

de Redacția Jurnalul    |   

Grădinile din România sunt invadate de limacși provocând pagube uriașe. Aceștia distrug orice le iese în cale, de la culturi agricole până la răsaduri cu flori.

Invazie de limacși uriași, în mai multe zone din România! Au distrus culturile și grădinile cu flori | Soluții naturale pentru a scăpa de melci

Prezența melcilor fără cochilie a fost raportată inițial în zona Brașov-Harghita dar apoi s-a răspândit în aproape toate regiunile țării, la câmpie, deal și munte.

Din păcate nu este ușor să fie înlăturați, soluțiile fiind să fie adunați manual sau distruși cu substanțe chimice. 

Metode naturale pentru a scăpa de melci

Prevenirea apariției melcilor este mai ușoară și presupune tunderea ierbii, evitarea adunării apei în bălți și a grămezilor de compost. Acesta din urmă trebuie ținut departe de flori și de grădinile de zarzavaturi și legume. 

Totodată, pentru a îi împiedica să se răspândească trebuie create bariere din materiale tepoase, organice sau anorganice. Cele mai bune sunt rumegușul, cojile de ouă și de nuci, si nisipul.

Se încercuiește zona de flori cu o barieră din nisip sau paie tocate mărunt. O altă soluție este pietrișul mărunt și cu muchii ascuțite. Cosirea ierbii, pentru a rămâne aspră și ascuțită, împiedică limacșii să circule prin grădină. Dar această soluție nu este eficientă în cazul gazonului.

Și unele substante cu miros puternic pot ține melcii departe de flori și culturi. Cele mai eficiente sunt zațul de cafea, scorțișoara și piperul amestecat cu nisip.

De asemenea, prepararea unui ceai din arei iute îi va îndepărta. Acesta se prepară din ardei iute și apă, respectiv 5-6 ardei iuți tocați la un litru de apă. Ceaiul se fierbe cu capac bine pus pe oală circa 5 minute. După ce s-a răcit, se pulverizează seara împrejurul locurilor. Folosește un pulverizator, după ce ți-ai acoperit nasul și gura cu o mască și poartă ochelari de protecție. Este bine să faci această operațiune atunci când nu plouă pentru ca soluția să nu fie diluată de apă. 

Un alt ceai eficient este cel de pelin sau de lavandă. Trebuie să fie foarte concentrat, ghimbirul și hreanul crude și tocate, împrăștiate printre flori.

O metodă folosită adesea este presărarea cenușii de lemn, a varului stins și un amestec făcut din tulpini și frunze de plante puternic mirositoare, pelin și mentă.

Tratamentele trebuie repetate periodic, alternativ, mai ales după ploaie când limacșii devin mai activi. Culturile și florile distruse de aceștia trebuie adunate și aruncate, scrie casa-gradina.ro.

 

 

 

Subiecte în articol: limacsi invazie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri