Jurnalul.ro România inteligentă Ioan Mang: „Nu trebuie exagerat. Să nu alegem parcuri fotovoltaice în loc de culturi agricole”

Ioan Mang: „Nu trebuie exagerat. Să nu alegem parcuri fotovoltaice în loc de culturi agricole”

de Redacția Jurnalul    |   

România nu trebuie să aleagă dezvoltarea de parcuri fotovoltaice în detrimentul culturilor agricole, atrage atenția Ioan Mang, vicepreședinte Comisia pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, la Conferinţa Naţională „Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă – surse transparente pentru resurse curate”, organizată de Cotidianul naţional Jurnalul și Antena 3 CNN, prin platforma România Inteligentă.

„Am finalizat un proiect de lege care a trecut și de Senat, este  vorba despre legea pentru producția de hidrogen și consumul lui în transporturi și industrie. Avem finalizată și legea pentru offshore eolian care stagnează așteptând un proiect de lege, nu am înțeles de ce nu poate să se vină cu amendamente la ceea ce s-a creat în Comisia pentru Industrie din Camera Deputaților dar probabil se vor grăbi pentru a face acest pas înainte”, spune acesta.

Deputatul atrage atenția că România nu trebuie să aleagă dezvoltarea de parcuri fotovoltaice în detrimentul culturilor agricole. 

„În privința limitării la 50 de hectare, aș dori să spun că am trecut de acest pas. Nu cred că se poate pune problema ca la Arad să se construiască un parc fotovoltaic pe 1000 de hectare fără să fie legal. Noi am avut în Camera Deputaților, și a trecut acel proiect de lege, ca anumite terenuri, nu cele destinate producției de grâu, porumb, șamd, de calitatea 1 și 2, să poată fi folosite în industria  fotovoltaică. 

Lângă Arad se construiesc pe 1000 de hectare 1.050 MW putere instalată, cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est. Deci există pași în acest sens. Nu cred că trebuie exagerat. Să mergem cu parcuri fotovoltaice în loc de culturi care sunt foarte necesare populației și hranei noastre, dar pe terenuri care nu sunt bune pe astfel de culturi se pot face parcuri fotovoltaice”, explică Ioan Mang.

Autoritățile trebuie să sprijine stocarea de către prosumatori a energiei electrice pe care o produc. 

„Cred că ar trebui să spunem și să acceptuăm faptul că s-au făcut progrese foarte mari în domeniul producției energetice regenerabile. La 31 august 2022, la prosumatori 213 MW instalați, la 31 martie 2023 aveam 636 MW, adică de 3 ori mai mult. A crescut cu 200% puterea instalată doar la prosumatori. 

Ar trebui să ne gândim să sprijinim stocarea. Să putem să-i ajutăm cu finanțare și stocarea pentru că în acest fel nu mai încărcăm rețeaua cu micii consumatori care își pot satisface necesarul lor zilnic dar noaptea nu mai produc nimic și trebuie să consume sau când nu este soare. Dacă ar putea să stocheze energia pe care o produc ziua probabil că nu ar mai consuma nimic.

Dacă am sprijini industria românească de baterii, pentru că la Roman se produc baterii, cred că lucrurile s-ar simplifica și sunt țări în jurul nostru care au desființat ideea de introducere în rețeaua electrică a micilor producători și le asigură jumătate din finanțarea pentru a cumpăra baterii”, precizează parlamentarul. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri