Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, consideră că preşedintele Klaus Iohannis a încălcat Constituţia după publicarea în Monitorul Oficial a motivării CCR referitoare la revocarea procurorului-şef al DNA.
El a vorbit despre "sancţiuni" preliminarii suspendării, care sunt cuprinse în Constituţie.
"Ne uităm în Constituţie şi găsim acolo", a spus Iordache, întrebat cum comentează faptul că, în condiţiile în care deciziile CCR sunt obligatorii, înseamnă că şi sancţionarea nerespectării lor este la fel de obligatorie.
Referindu-se la afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis conform căreia nu există motivele unei suspendări, Iordache a spus: "Dacă citim în Constituţie, acolo spune foarte clar ce trebuie să facă fiecare autoritate a statului. Vom face o dezbatere, o să discut cu colegii mei şi avem soluţii şi pentru aceasta".
El a adăugat că nu există un termen pe care PSD îl acordă preşedintelui în privinţa anunţului referitor la decizia CCR, ci doar "un termen rezonabil".
"Nu (n.r. - nu există un termen impus de PSD). Un termen rezonabil, chiar preşedintele a spus rezonabil. Rezonabil înseamnă în funcţie de cât de repede reuşeşte cineva să citească şi să înţeleagă", a precizat Iordache.
Întrebat dacă în acest moment preşedintele Klaus Iohannis încalcă Constituţia din momentul publicării motivării CCR, deputatul PSD a răspuns afirmativ: "Bineînţeles că da. Preşedintele are un termen rezonabil să aplice decizia Curţii".
În privinţa unui "termen rezonabil", Florin Iordache consideră că ar trebui stabilit în viitoarea Constituţie.
"Nu e stabilit. Poate că aceasta e o hibă şi ar trebui atunci când modificăm Constituţia să stabilim şi definiţia termenului rezonabil", a spus el.
Întrebat dacă se poate ajunge la suspendare, dar fără demitere, Iordache a spus: "Bineînţeles. Haideţi să citim în integralitate Constituţia şi o să găsiţi acolo şi sancţiuni pe această chestiune. Deci, până la acel referendum pe suspendare sunt şi alte sancţiuni". AGERPRES