Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul consideră acceptabil planul UE de relansare a Acordului nuclear din 2015

Iranul consideră acceptabil planul UE de relansare a Acordului nuclear din 2015

Iranului consideră planul propus de UE pentru relansarea Acordului nuclear din anul 2015 ca fiind acceptabil dacă va oferi garanţii fundamentale, afirmă un diplomat de la Teheran, citat de Reuters.

UEa anunţat luni, după patru zile de negocieri indirecte între oficiali din SUA şi Iran, că a prezentat o propunere "finală" pentru relansarea Acordului atomic. Răspunsurile părţilor sunt aşteptate "în câteva săptămâni".

"Propunerea UE poate fi acceptabilă dacă va furniza Iranului asigurări în problemele de securitate, în materie de sancţiuni, precum şi garanţii", a spus un diplomat de la Teheran.

Iranul cere garanţii că SUA nu se vor putea retrage din nou din Acordul nuclear, aşa cum a procedat fostul preşedinte Donald Trump în 2018, şi că vor fi anulate sancţiunile.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a propus un plan de relansare a Acordului nuclear cu Iranul, inclusiv prin reintegrarea Statelor Unite în tratat, avertizând că, în caz contrar, există riscul unei "crize nucleare periculoase".

Subiecte în articol: iran ue sua acord nuclear
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri