Jurnalul.ro Ştiri Observator Iranul trebuie să înceteze să importe revoluția, susține Adel Ahmed Al-Jubeir, Ministrul de Stat saudit pentru Afaceri Externe

Iranul trebuie să înceteze să importe revoluția, susține Adel Ahmed Al-Jubeir, Ministrul de Stat saudit pentru Afaceri Externe

de Şerban Mihăilă    |   

Iranul trebuie să înceteze politica prin care importă revoluții, prin încălcarea legislației internaționale, a declarat Adel Ahmed Al-Jubeir, Ministrul de Stat pentru Afaceri Externe, membru în Consiliul de Miniştri ai Regatului Arabiei Saudite, în timpul unei dezbateri pe tema „Viziunea Regatului faţă de situaţiile din Orientul Mijlociu”, organizată joi, la București, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Teheranul încearcă să-i unească pe șiiții din toată lumea printr-o strategie expansionistă și, treptat, a devenit un „stat paria” pe plan internațional, sprijinind financiar și cu arme grupări teroriste din Orientul Mijlociu, a precizat el. Din această perspectivă, Arabia Saudită a susținut retragerea unilaterală a Statelor Unite din Tratatul nuclear internațional cu Iranul, încheiat în 2015 de China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania, prin care Teheranul se angajează să-și limiteze activităţile atomice, timp de un deceniu, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Ministrul saudit a concluzionat de altfel că, în acest moment, Iranul este un stat cu care nu se poate negocia.

În schimb, la nivel declarativ, Riadul pare să se delimiteze de administrația de la Washington atunci când vine vorba despre planul de pace israeliano-palestinian, propus de Casa Albă și conceput de consilieri apropiați ai președintelui  Donald Trump, în colaborare cu Israelul. Propunerea americană poate constitui un punct de plecare pentru viitoare tratative, însă acestea trebuie să aibă loc între palestinieni și statul evreu, a spus Adel Ahmed Al-Jubeir, care a adăugat: „Suntem de partea palestinienilor”.

„Suntem un stat pragmatic”

Ministrul a recunoscut apoi că SUA sunt principalul aliat strategic al Arabiei Saudite, în același timp în care China rămâne principalul său partener comercial, iar Rusia, un interlocutor important. „Arabia Saudită nu e un stat ideologic, ci unul pragmatic”, a precizat Adel Ahmed Al-Jubeir, care a insistat apoi că recenta emancipare socială și reformele promovate de Riad pot influența întreaga lume arabă. Demnitarul saudit a mai precizat că țara sa are „toleranță zero” față de teroriști, extremiști, precum și față de cei care îndeamnă la violență prin discursul lor. Întrebat cine stabilește linia fină dintre libertatea de exprimare și discursul de incitare la ură, Adel Ahmed Al-Jubeir a oferit citatul unui celebru judecător american care a deliberat într-un caz pentru stabilirea pornografiei în felul următor: „O recunosc atunci când o văd!”, chiar dacă nu exista un algoritm legislativ exact pentru etichetarea acesteia.

Asasinarea lui Khashoggi, „o greșeală neautorizată”

Comentând cazul lui Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit ucis cu sălbăticie în consulatul țării sale din Istanbul de către o echipă de asasini trimisă de la Riad, Adel Ahmed Al-Jubeir a descris incidentul drept „o tragedie”, „o greșeală neautorizată” care „ne-a șocat pe toți”. Ministrul de Stat pentru Afaceri Externe a afirmat apoi că, în acest caz, Arabia Saudită a făcut ceea ce ar face orice stat democratic, adică „am investigat”, „am judecat” și „am dat condamnări”. El a făcut și o comparație între cazul Khashoggi și cel al centrului de detenție american de la Abu Ghraib.

La sfârșitul anului trecut, autoritățile de la Riad au anunțat că 11 persoane au fost trimise în judecată, iar în cazul a cinci dintre ei judecătorii au decis condamnarea la moarte. Alți trei au fost condamnați la 24 de ani de închisoare pentru că au acoperit crima. Identitatea acestora nu a fost dezvăluită și nici nu a fost precizat rolul lor în asasinat. Presa internațională l-a acuzat la vemea respectivă pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman că a odonat masacrul executat de agenți saudiți, deoarece Khashoggi devenise unul dintre cei mai vocali critici ai familiei regale.  

Iohannis merge la Riad

Adel Bin Ahmed Al-Jubeir se întâlnise miercuri, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, ministrul de stat a reiterat invitaţia adresată preşedintelui României de către Regele Salman bin Abdulaziz Al Saud de a efectua o vizită la Riad, invitaţie care a fost acceptată. Iohannis a apreciat, în timpul întâlnirii, relaţiile bune existente între cele două ţări, în contextul în care, în acest an, se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Regatul Arabiei Saudite.

„Preşedintele României a subliniat că există un potenţial important de consolidare a acestora, atât la nivel politic, cât şi economic”, arată Administraţia Prezidenţială. Conform sursei citate, cei doi oficiali au insistat asupra necesității dezvoltării relaţiilor bilaterale, atât în domeniul economic, cât şi în alte domenii de interes reciproc, precum infrastructură, agricultură, IT, energii regenerabile, turism, apărare şi securitate.

De asemenea, preşedintele Iohannis a salutat decizia autorităţilor de la Riad de a emite vize turistice pentru cetăţenii străini, inclusiv pentru cei români. De cealaltă parte, Adel Bin Ahmed Al-Jubeir a apreciat poziţia României în dosare importante de pe agenda internaţională, precum procesul de pace din Orientul Mijlociu, Siria, Yemen, subliniind similitudinea poziţiilor celor două state cu privire la aceste subiecte.

Subiecte în articol: arabia saudita iran
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri