"(Acuzaţia - n.r.) se rezumă la o semnătură de soţie naivă. El (Remus Truică - n.r.) când are de-a face cu alţi bărbaţi se ascunde pe după pomi în domeniul minunat din Snagov şi în faţa, încă, a nevestei, e leu. (...) Ce pot să spun - domnul Truică are tot felul de probleme şi în afară de asta. (...) Este o declaraţie adevărată şi atât. Nu cred că aici vine cineva împotriva cuiva, vii că ai fost chemat şi ajuţi cât poţi procuratura, ceea ce mi se pare măcar de bun-simţ", a declarat Irina Truică la ieşirea din sediul DNA.
Ea spus că de cinci ani încearcă să divorţeze, dar procesul din Franţa este tergiversat de soţul ei.
"Dosarul nu merge pentru că interesul soţului meu este să îl tergiverseze cât mai tare, astfel încât să nu se pronunţe, Doamne fereşte, vreun partaj, să fie definitiv, şi între timp furnicuţe de off-shore-uri să-şi facă diverse treburi, astfel încât să câştige timp. (...) Credeţi că toată averea lui e sub sechestru? Nu ştiu ce are şi ce n-are, dar urmează să se afle toate lucrurile astea, sper", a răspuns Irina Truică întrebărilor ziariştilor.
Ea a mai vorbit şi despre relaţia sa cu Remus Truică şi a precizat că fetele lor nu îi simt aşa de mult lipsa, deoarece nici când erau împreună nu se implica foarte mult ca tată.
"Din când în când îi mai scriu domnului Truică câte un email în care îi explic anumite lucruri despre situaţia fetelor în principal, dar la 90% din ele, în principal, nu primesc răspunsuri. Pensia alimentară nu a plătit-o cam de un an de zile. Nu ştiu să fac un calcul acum, este vorba de o sumă importantă care s-a adunat în acest timp, de care fetele ar fi putut să beneficieze, mai ales acum, cu mutarea", a arătat Irina Truică.
Iniţial, Remus Truică a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani. Truică a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri şi imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurător până la concurenţa sumei de 35 milioane euro.
În acelaşi dosar este cercetată şi Irina Truică.
Conform DIICOT, la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de BNR, unor persoane fizice şi/ sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune.
Prejudiciul cauzat BRD se ridică la aproximativ 43,5 milioane de euro.
Doi dintre liderii grupării, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD, au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, persoane care, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora, au facilitat aprobarea/ acordarea frauduloasă a 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul dintre credite nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate.
Remus Truică a beneficiat de 15 dintre cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD.
Creditele au fost date unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul lui Truică, acesta obţinând astfel suma de 35 milioane euro, care a fost în cea mai mare parte externalizată prin includerea acesteia în circuite financiare prin conturi deschise în Monaco, Elveţia, Austria şi Cipru, conturi controlate direct de Remus Truică şi Cristian Aparaschivei (şoferul lui Truică).
Banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile.
Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute în categoria creditelor neperformante, BRD constituind provizioane în cuantum de 20,2 milioane euro, după ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobânzilor şi comisioanelor.