Proiectul de lege, pe care guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni l-a dedicat lui Berlusconi, limitează utilizarea interceptărilor telefonice, complică procedurile pentru a dispune arestări și elimină infracțiunea de abuz de serviciu, printre o serie de măsuri menite să taie din elanul procurorilor.
Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de încercări ale guvernelor recente de a revizui sistemul judiciar italian, cunoscut ca fiind lent și ineficient. Proiectul de lege va merge acum în parlament pentru a fi discutat și aprobat.
Unii judecători și procurori spun că se va îngreuna investigarea infracțiunilor și condamnarea infractorilor. Guvernul insistă că va reduce abuzurile procurorilor și va accelera procedurile.
Un punct cheie este eliminarea infracțiunii de abuz în serviciu, pe care ministrul justiției, Carlo Nordio, a calificat-o drept o infracțiune „evanescentă”, care îi descurajează pe oficialii aleși să ia decizii și blochează procedurile judiciare. Alte infracțiuni de corupție rămân în continuare în vigoare.
Un proiect al reformei văzut de Reuters citează date care arată că în 2021, 4.745 de persoane au fost investigate pentru abuz în serviciu, în timp ce au existat doar 18 condamnări.
Protejarea persoanelor de arest este un alt punct central al legislației.
Judecătorii nu vor mai putea să ordone arestarea suspecților fără a-i interoga în prealabil, cu excepția cazului în care se poate demonstra că este nevoie de un element surpriză pentru un rezultat pozitiv al anchetei.
În plus, în viitor, mandatele de arestare trebuie să fie semnate de un grup de trei judecători, în loc de unul singur, așa cum se întâmplă în prezent.
Reforma înăsprește, de asemenea, normele privind interceptările telefonice, un subiect foarte dezbătut în Italia, prin limitarea utilizării în procese a conversațiilor interceptate care implică persoane care nu fac obiectul unei anchete directe.
Dreptul procurorilor de a face apel împotriva achitărilor - un fapt extrem de frecvent în Italia - este, de asemenea, redus pentru o serie de infracțiuni mai puțin grave.
Giuseppe Santalucia, președintele asociației magistraților din Italia, a declarat că anularea abuzului în serviciu ar crea „o lacună nejustificabilă în protecția dreptului penal”.
Faptul că trei judecători vor trebui să decidă asupra ordinelor de arestare va crea probleme organizatorice din cauza lipsei de personal, a adăugat el, în timp ce împiedicarea procurorilor de a face apel la achitări contravine probabil Constituției.
Astfel de obiecții au fost respinse joi de ministrul adjunct al justiției, Francesco Paolo Sisto, care a declarat pentru ziarul Corriere della Sera că reforma va „debloca țara” și ar trebui privită ca un cadou postum pentru Berlusconi.
„Este corect să îi dedicăm această reformă, deoarece este în conformitate cu valorile sale”, a spus el.
(sursa: Mediafax)