Update Jandarmul căzut în râpă a fost găsit decedat. Șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a dat detalii, la Antena 3 CNN.
"Acum câteva minute, colegii din munte mi-au dat prin stație și au confirmat că au reușit să îl găsească pe cel care a căzut ieri.
Știam de aseară, de la colegul lui, că acesta nu mai prezenta semne vitale. Colegii mei l-au identificat în teren. Acum îl recuperează de acolo și vor coborâ cu el în zona submontană, unde avem mașinile, până unde am putut să urcăm cu ele, și vor coborâ cu el mai departe și îl vom preda celor de la Medicină Legală.
Nu putem interveni cu elicopterul nici măcar pentru recuperarea trupului. Există încă vânt foarte puternic.", a declarat Șeful Salvamont România.
Primele imagini cu operațiunea de salvare a jandarmului căzut într-o râpă din Parângul Mare
Stire initiala "Am fost alertați aseară, în jurul orei 20:00-21:00. În munte este cod galben, viscol de peste 120 km/h. Cel care a fost alături de el ne-a confirmat că a coborât la el și că nu mai prezenta semne vitale. Și atunci am hotărât să intervenim în această dimineață, pe cale terestră. Pentru că avem resursa de zbor alocată, dar vremea încă nu permite survolul cu elicopterul și recuperarea victimei. Dar echipajul este pregătit la Caran-Sebeș și, la prima fereastră care apare și care ne permite să intervenim și cu elicopterul, vom acționa în zona respectivă.
În acest moment sunt 11 savatori montani în teren. Din păcate, aceștia caută în orb, pentru că vizibilitatea este foarte redusă, iar informațiile pe care le-am primit de la cel care a fost la locul evenimentului sunt contradictorii și nu ne oferă indicii exacte.
Și din păcate nici nu putem beneficia de serviciile acestui om, pentru că a fost luat de jandarmi și a plecat cu ei acolo, cu altă echipa de căutare, deși responsabilitatea pentru o astfel de acțiune este strict a Salvamontului.
Suntem coordonatori ai acestei acțiuni, răspundem pentru ea, dar din păcate, în teren acum, avem resurse pe care nu le putem coordona și controla și nu știm de ele. Sperăm că nu se va transforma totul într-o tragedie și mai mare, pentru că pe munte este o vreme foarte urâtă, este viscol puternic și vizibilitate redusă," a declarat pentru Antena 3 CNN Sabin Cornoiu, Șeful Salvamont România.
Jandarmeria Română a precizat, pentru Antena 3 CNN, că cei doi se aflau în timpul liber.
Foto Salvamont Romania
Jandarmeria Română: Două echipe de jandarmi montani intervin pe munte pentru a identifica zona unde s-a produs accidentul
Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la accidentul montan în care a fost implicat un jandarm, Centrul de Informare Publică al Jandarmeriei Române face următoarele precizări:
Joi, un jandarm din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Gorj, aflat în timpul liber, în timp ce făcea o drumeție în Munții Parâng, s-a dezechilibrat și a căzut într-o râpă de aproximativ 300 de metri. Acesta era însoțit de un alt coleg care, în încercarea de a-l prinde, a pierdut rucsacul și telefonul. A coborât în râpă, găsindu-l pe jandarm cu multiple traumatisme la cap, fără a prezenta semne vitale. Întrucât jandarmul care coborâse în râpă nu a reușit să găsească telefonul pentru a cere sprijin, a luat decizia de a pleca spre cea mai apropiată localitate, pentru a găsi ajutoare.
Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, nu s-a putut interveni încă de joi seară, locul unde s-a produs accidentul nu a putut fi identificat, intervenția pentru recuperarea jandarmului fiind amânată din cauza codului galben de viscol.
„În acest moment, două echipe de jandarmi montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Gorj, însoțiți de colegul care a fost alături de jandarm, intervin pe munte pentru a identifica zona unde s-a produs accidentul, în vederea recuperării colegului nostru. Acțiunea de căutare a început în această dimineață, încă de la ora 06.00. Eforturile de identificare ale jandarmului sunt susținute și de echipele de salvamont. Ieri, după aflarea informației, reprezentanții Jandarmeriei Gorj au luat legătura cu procurorul, care a delegat jandarmilor o parte din competențe, respectiv activități de cercetare și fixare la fața locului, precum și realizarea de fotografii judiciare. Menționăm faptul că, încă de aseară, familia jandarmului a fost anunțată de producerea evenimentului de către psihologul din cadrul Jandarmeriei Gorj, care le este alături pentru a acorda asistență de specialitate”, informează Jandarmeria.
Jandarm mort, după ce a căzut într-o râpă din Parângul Mare. Șeful Salvamont: Salvatorii montani caută în orb