„Berbecii - smart” sunt livrați de o companie controlată de un om de afaceri implicat într-un grup de firme apropiat de celebrul Sorin Ovidiu Vîntu, fostul lider sindical Liviu Luca și fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu. Aceeași firmă a mai derulat, în ultimii ani, contracte cu Poliția Română, SPP, MApN sau chiar Poșta Română, căreia i-a vândut spray-uri iritant lacrimogene.
Afacerea a fost pusă la cale de Jandarmeria Română, prin Unitatea militară UM 0260 București, încă din data de 11 august 2023, când respectiva instituție de forță a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) că a făcut cunoscută intenția de a încheia un acord-cadru având ca obiect furnizarea de produse, denumită „complete de pătrundere și intervenție”.
Este vorba despre cumpărarea a 310 de astfel de complete de pătrundere și intervenție, „necesare pentru utilizarea pe timpul executării misiunilor specifice de către structurile din cadrul Jandarmeriei Române, folosite pentru pătrunderea și intervenția în încăperi încuiate”, clasificate drept „echipamente de luptă”.
Potrivit acestui anunț de achiziție, Jandarmeria Română a organizat o licitație deschisă, instituind ca și criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț. Prețul ofertei a cântărit 55% din decizia de evaluare, forța pistonului care acționează asupra părților laterale ale ușii a cântărit 15% din evaluare, forța șistonului care acționează pe partea frontală a ușii a cântărit 15% din evaluare, masa dispozitivului a cântărit 10%, iar garanția produsului a cântărit doar 5 procente.
6.000 de euro, bucata
Acordul-cadru vizează o perioadă de 24 de luni, finanțarea fiind asigurată din fonduri bugetare, Jandarmeria Română punând la bătaie un buget estimat inițial la 15.500.000 de lei fără TVA, respectiv de 18.445.000 de lei cu TVA inclusă (3.764.285,7 euro). La procedura de licitație deschisă organizată în vederea atribuirii acestui acord-cadru, autoritatea contractantă a primit cinci oferte, dintre care două oferte au fost descalificate, pe motiv că au fost neconforme, iar alte trei au fost declarate admisibile.
La data de 8 noiembrie 2023, Jandarmeria Română a declarat câștigătoare oferta depusă de SC Rotman Industries SRL, cu care a încheiat contractul-cadru 857558/2023, la o valoare finală negociată de 7.688.000 de lei fără TVA, respectiv de 9.148.000 de lei cu TVA inclusă. Practic, pentru fiecare dintre cele 310 complete de pătrundere și intervenție, instituția statului va achita un preț de 29.512 lei cu TVA (6.022,9 euro).
Conform caietului de sarcini care a stat la baza achiziției, completul de pătrundere și intervenție este un mijloc de intervenție și pătrundere destinat utilizării pe timpul misiunilor specifice de către structurile Jandarmeriei Române, iar „numărul celor utilizate în prezent nu asigură necesarul unităților Jandarmeriei Române. Ele asigură suportul tehnic în vederea desfășurării activităților operative”.
Cum arată noile dispozitive de pătrundere
Din documentația de atribuire mai aflăm că, la nivelul Jandarmeriei Române, „există structuri care nu au în dotare astfel de dispozitive mecanice pentru executarea în bune condiții a misiunilor specifice, iar cele existente sunt degradate din punct de vedere fizic și moral, acestea nemaiputând asigura un nivel corespunzător de executare a misiunilor”. Fiecare astfel de complet de pătrundere și intervenție este compus dintr-un dispozitiv de pătrundere, din plăci de acroșare, o pompă hidraulică sau pneumatică, o telecomandă de acționare a pompei, acumulator de acționare a pompei, încărcător pentru acest acumulator, furtun de legătură între pompă și dispozitiv, o cutie de păstrare și transport și rucsac pentru transportarea pompei.
Fiecare complet va fi transportat, instalat și operat de o singură persoană. Dispozitivul va fi prevăzut cu două pistoane de acționare. Capetele pistonului care acționează părțile laterale ale ușii sunt prevăzute cu plăci rezistente la forța maximă de acționare. Plăcile care vor echipa pistoanele laterale sunt în formă de „L”, iar capătul pistonului care acționează frontal ușa este echipat cu o placă circulară, prevăzută cu material antiderapant.
Patronul firmei adjudecătoare, din siajul intereselor de afaceri ale lui SOV, Liviu Luca și Sebastian Vlădescu
Compania care și-a adjudecat acest contract, SC Rotman Industries SRL, a luat ființă în 31 martie 2014, la Mogoșoaia, județul Ilfov, și se ocupă cu „comerțul cu ridicata nespecializat:, Asociatul unic și administratorul firmei este Vlad Constantin Istrate.
Conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, Vlad Constantin Istrate mai face parte din structura acționariatului SC Stimpex Technology SRL, dar și din consiliul de administrație al SC Stimpex SA. În 2021, SC Stimpex SA a achiziționat 71,42% din capitalul social al SC CBRN Expert Consulting SRL, iar Vlad Constantin Istrate, restul de 28,58%.
SC Stimpex SA este o companie controlată de tatăl lui Vlad Constantin Istrate, Marcel Istrate, împreună cu mai mulți acționari, printre care și un anume Cristian Toroipan. Acesta din urmă figurează ca asociat sau administrator în alte două companii care au avut legături cu Sorin Ovidiu Vîntu și cu fostul lider sindical Liviu Luca, Toroipan fiind, conform unor surse, chiar vărul soției lui Luca. Una din firme se numește Global Video Media, unde Toroipan îl avea partener pe Eugen Luha, fost președinte al Federației Sindicatelor Gaz-România.
Un alt acționar al Stimpex SA, Marin Ștefan, apare ca asociat în SC Rom Offset Management & Production SRL, alături de un anume Bogdan Ceaușelu, partener de afaceri cu fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, în cadrul SC Boss Exim Trading SRL, companie care a derulat afaceri cu tehnică militară exportată în nordul Africii. Din această companie a mai făcut parte și fiul unui general, Grigorie Ghiță, Adrian Ghiță.
Compania Rorman Industries SRL, a încheiat, de asemenea, contracte cu Jandarmeria, SPP sau MAPN, precum și cu IGPR (către care a livrat ghete de antrenament, dispozitive hidraulice pentru deschiderea ușilor metalice, complete criminalistice pentru colectarea probelor de la fața locului, echipamente de protecție, răngi pentru forțarea căilor de acces și bastoane telescopice), cu Poșta Română (căreia i-a vândut spray-uri iritant lacrimogene), precum și cu Inspectoratul General pentru Imigrări (căruia i-a livrat materiale de protecție și intervenție).