Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jandarmeria își reface stocul de lacrimogene și apărătoare. Comanda de două milioane de euro a fost plasată în preziua mitingului din 10 august

Jandarmeria își reface stocul de lacrimogene și apărătoare. Comanda de două milioane de euro a fost plasată în preziua mitingului din 10 august

de Cristian Anton    |   

Jandarmeria Română se înarmează până în dinţi, prin cea mai mare achiziţie de acest gen din ultimii ani. Peste două milioane de euro va cheltui structura de forţă a MAI pe armament de luptă, pe lista de cumpărături aflându-se inclusiv celebrele lansatoare de lacrimogene utilizate la mitingul din 10 august, dar şi pistoale mitralieră. Toate armele trebuie să fie noi, iar livrarea acestora se va face în maxim 90 de zile de la atribuirea contractelor. Foarte interesant este faptul că Jandarmeria a plasat comanda pe 9 august, de parcă ar fi ştiut că a doua zi urma să îşi epuizeze stocurile de muniţie.

Jandarmeria Română, prin UM 0260 Bucureşti, a lansat invitaţii de participare pentru semnarea a patru acorduri cadru privind furnizarea de armament, proceduri care au ca dată limită de depunere a ofertelor 7 septembrie 2018. În paralel, şi Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, prin UM 0575 Bucureşti, a iniţiat o procedură similară pentru achiziţia de apărătoare pentru coate şi genunchi, având ca termen de finalizare data de 17 septembrie 2018. Foarte interesant este, în contextul dosarului instrumentat de Parchetul General cu privire la violenţele care au avut loc la protestele de pe 10 august, faptul că Jandarmeria Română a făcut comanda de armament chiar în preziua mitingului. Prevăzători sau cu un plan de război bine pus la punct, jandarmii au plasat documentaţia de atribuire pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pe 9 august 2018, la ora 19.31.

Arme pentru restabilirea ordinii publice

Un prim acord cadru urmărit de Jandarmerie se referă la achiziţia a 400 de lansatoare calibrul 40 mm, „necesare pentru restabilirea ordinii publice”, după cum precizează în caietul de sarcini întocmit de Baza de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei Române şi semnat de comandantul structurii, maior Bogdan Andreescu. Este vorba despre acelaşi tip de lansatoare folosite în violenţele de pe 10 august, când sute de persoane au fost rănite de gazele lacrimogene utilizate de jandarmi.

Pe lista muniţiei folosite de jandarmi pe 10 august, făcută publică de Parchetul General, se află şi „cartuş calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant lacrimogen-încărcătură cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament)”

„Produsele achiziţionate vor fi noi, fabricate în anul livrării sau anul anterior livrării acestora”, se specifică în caietul de sarcini. Armele trebuie să aibă o garanţie de doi ani, durată de utilizare de 10 ani şi vor fi livrate în maxim 90 de zile de la semnarea contractului, plata urmând să se facă în termen de 30 de zile de la furnizare. Valoarea estimată a achiziţiei este de 2.016.800 lei, fără TVA.

Înarmaţi cu pistoale mitralieră

Printr-un alt acord, Jandarmeria a alocat 2.029.414,2 lei, fără TVA, pentru achiziţia a 690 de dispozitive/arme cu muniţie marcare şi/sau efecte diverse, necesare pentru pregătirea personalului, după cum se specifică în caietul de sarcini. De asemenea, Jandarmeria va cheltui 2.016.806,4 lei, fără TVA, pentru 160 de arme cu tranchilizante, tot pentru pregătirea personalului.

 

8.623.020,6 lei, fără TVA, este valoarea totală a achiziţiei de armament derulată de Jandarmeria Română

În fine, jandarmii au alocat 1.980.000 de lei, fără TVA, pentru achiziţia a 90 de pistoale automate cal 9x19 mm şi 90 de pistoale mitralieră, şi în acest caz armele fiind pentru instruirea militarilor. La rândul său, Jandarmeria Capitalei va cumpăra 1.000 de perechi de apărătoare coate şi genunchi, suma alocată în acest sens fiind de 580.000 lei, fără TVA.

Milioane pentru grenade şi cartuşe

Cursa înarmării declanşată de Jandarmeria Română este cea mai masivă din ultimii ani. În august 2015, Jandarmeria încheia două acorduri cadru pentru achiziţia de grenade de mână cu efect iritant-lacriogen şi mai multe categorii de cartuşe, în valoare totală de 13 milioane de lei. Banii au fost împărţiţi atunci între Transcarpat Sportours International SRL din Bucureşti şi compania naţională Romarm. De sesizat totuşi faptul că atunci a fost cumpărată muniţie, în timp ce achiziţiile de acum se referă strict la armament de ultimă generaţie, inclusiv de război.

 

Subiecte în articol: jandarmeria română armament
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri