Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Jocuri de iarnă, în mijlocul primăverii, la Bâlea Lac

Jocuri de iarnă, în mijlocul primăverii, la Bâlea Lac

de Diana Scarlat    |   

Iarna îi aşteaptă şi pe cei care n-au avut timp să se bucure de zăpadă până acum sau pe toţi cei care iubesc anotimpul rece şi ar vrea să-l prelungească. La Bâlea Lac, în Masivul Făgăraş, temperaturile se menţin foarte scăzute, până în luna aprilie, indiferent cât de cald este în restul ţării, astfel că iubitorii de senzaţii tari, la peste 2.000 de metri altitudine, pot urca până la „regatul de gheaţă”, unde găsesc un parc de distracţii, un hotel, un restaurant, o biserică, igluuri şi statui, toate făcute integral din gheaţă. Pe 23 martie se va organiza tot la Bâlea Lac şi prima Cupă la Fotbal pe Gheaţă, arbitrată de Helmuth Duckadam.

Un circuit de câteva zile, pentru cei care vor să schimbe anotimpul de mai multe ori, în doar câteva zile, leagă Sibiul de împrejurimile lui fascinante, pline de atracţii culturale unice, dar şi de ofertele de iarnă, care persistă până spre sfârşitul primăverii, la Bâlea Lac. Zona abundă în evenimente culturale, mai tot timpul, mai ales pentru că Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană, în acest an. De altfel, startul seriei de evenimente s-a dat în inima munţilor, în Restaurantul de Gheaţă de la Bâlea Lac, pe 12 februarie. Circuitul poate combina oraşul Sibiu, care oferă vizitatorului perspectiva culturală urbană a Transilvaniei, cu Mărginimea Sibiului şi câteva localităţi de poveste, precum Cârţişoara sau Albota, unde cultura tradiţională a zonei este foarte bine conservată. Tot aici, la Avrig, vechea reşedinţă de vară a baronului Samuel von Brukenthal îşi aşteaptă şi astăzi vizitatorii, aşa cum o făcea şi în urmă cu trei secole, când localitatea mică, de lângă Sibiu, a fost ridicată la rang de obiectiv turistic, de vizionarul guvernator al Transilvaniei. Zona Sibiului îmbină perfect natura, cultura şi gastronomia, fiind unul dintre principalele puncte de atracţie pentru vizitatorii români şi străini.

Locul unde iarna ţine jumătate de an

Unul dintre cele mai fascinante lacuri glaciare ale Transilvaniei este Bâlea, lac glaciar situat la o altitudine de 2.040 de metri, în Munţii Făgăraş, din judeţul Sibiu. În perioada rece a anului, la Bâlea Lac se poate ajunge doar cu telecabina, de la Bâlea Cascadă, de acolo fiind închis celebrul drum tăiat prin munte, Transfăgărăşan, pentru că zăpada îl acoperă aproape jumătate de an. Tocmai de aceea se pot construi clădirile de gheaţă la Bâlea Lac, unde temperaturile sunt negative din octombrie până în mai, astfel încât lacul se menţine îngheţat, iar blocurile de gheaţă ale igluurilor ce iau diverse forme se menţin.

Anul acesta s-a organizat şi primul Simpozion de Sculptură în Gheaţă, astfel încât turiştii se pot bucura de o adevărată expoziţie interactivă, în interiorul hotelului de gheaţă, până la începutul lunii mai, dacă temperaturile se vor menţine sub zero grade Celsius.

O incursiune în istoria populară

Unul dintre satele transilvane puţin cunoscute, dar cu o istorie impresionantă, este Cârţişoara, prin care se trece, pe Transfăgărăşan, în drumul către Bâlea Cascadă. Este satul celebrului ţăran român Badea Cârţan, care îşi risca viaţa, în timpul ocupaţiei austro-ungare, transportând carte românească de pe o parte pe alta a munţilor. Aici se poate vizita Casa Memorială Badea Cârţan, unde există şi astăzi obiecte ce i-au aparţinut eroului român şi care vorbesc despre traiul din perioada sumbră în care chiar şi cititul în limba română era interzis. Acolo, în casa memorială, se poate înţelege foarte bine ce însemna „taxa pe fumărit” şi economia de spaţiu şi de energie pe care ţăranii români erau nevoiţi să o facă, pentru a supravieţui. O vizită în casa memorială este o adevărată incursiune în cultura populară a zonei, pentru a se înţelege mai bine semnificaţia portului popular din Făgăraş şi însemnătatea costumelor populare de nuntă.

Sibiul şi-a prezentat bucatele la Berlin

Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 a adus bucatele sibiene cu gust de poveste la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin. Consorţiul Sibiul Regiune Gastronomică Europeană 2019 a organizat, pe 7 martie, o degustare de produse sibiene la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin, la invitaţia şi în standul Ministerului Turismului. Bufetul a atras sute de participanţi la eveniment, cu tradiţionalele şi irezistibilele produse sibiene: celebrii cârnaţi picanţi de Sibiu, care au stat la baza reţetei salamului celebru din această zonă, brânză de burduf, unt din Mărginimea Sibiului, multă slană cu ceapă, murături şi pâine de la producători locali, păstrăv afumat, iar la desert, hencleş, plăcinte cu mere şi cu prune. Bufetul a fost asezonat cu vinuri, bere artizanală şi ţuică de prune şi de pere pădureţe. ITB este unul dintre cele mai importante târguri de turism din Europa, la care participă peste 10.000 de expozanţi din 180 de ţări. 

Posibilităţi de relaxare la SPA, în Sibiu

Unul dintre hotelurile renumite pentru zona de wellness şi SPA, în Sibiu, este Hilton, care a primit şi premiul „SPA al anului în România”, în cadrul Galei Premiilor de Excelenţă 2012, parte a Forumului de investiţii pentru turism şi petrecere a timpului liber. Centrul SPA pune la dispoziţia turiştilor o piscină acoperită, un centru de fitness şi terapii de relaxare, precum „Queen treat egiptean”, „Atingerea ciocolatei” sau „Visul lui Cupidon”. De asemenea, zona de wellness include saune, baie de aburi, săli de meditaţie şi de relaxare, baia Cleopatra, duşul Vichy, terapii de cuplu, tratamente faciale, diferite tipuri de masaje, manichiură şi pedichiură.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri