Vremea nu se anunță foarte prietenoasă în următoarele zile pentru mai multe zone ale țării, dar asta nu înseamnă că trebuie să lași weekend-ul să treacă pe lângă tine. Invită prietenii la tine și jucați-vă! Jocurile moderne de societate au crescut mult în popularitate în ultimii ani, iar librăriile nu duc lipsă de opțiuni. Tot mai multe jocuri de societate – board games, după denumirea lor din străinătate – sunt traduse și ajung și în țara noastră. Sunt extrem de creative și pe lângă faptul că ne asigură o seară de distracție, ne ajută să ne îmbunătățim și gândirea creativă sau de strategie. Să înceapă bătălia!
Cine domină pe insula Catan
Coloniștii din Catan domină toate topurile când vine vorba de jocurile de societate și n-ar trebui să lipsească din colecția nimănui de board games. Jocul vă dezvoltă gândirea strategică și spiritul comercial. Povestea se desfășoară pe insula Catan și trebuie să cuceriți un teritoriu cât mai vast, să vă construiți orașe și drumuri, și să obțineți puterea. Voi sunteți coloniștii de pe insulă și o să negociați cu ceilalți jucători materialele necesare construirii de drumuri și orașe. Norocul nu lipsește din acest joc, pentru că și zarurile trebuie să fie de partea voastră. Coloniștii din Catan poate fi jucat de 3-4 persoane, însă există și extensii care permit participarea a 5-6 jucători. Datorită popularității acestui joc, Catan are mai multe variante printre care: Navigatorii, Pirați și Exploratori, Negustori și Barbari, Orașe și Cavaleri și mai nou Catan Europa.
Cluedo: află criminalul!
De la strategie și comerț, trecem la puțină deducție.Cluedo vă poartă în lumea fascinantă a investigației, transformându-vă în Sherlock Holmes sau Hercule Poirot. O crimă are loc la un conac unde vă petreceți noaptea și trebuie să aflați cine este criminalul. Trebuie să mergeți în fiecare cameră a conacului și să rezolvați misterul. Veți primi cărți cu personaje, camere și arme și foi pe care să vă notați deducțiile. În fiecare cameră îl veți întreba pe cel din stânga voastră dacă un anumit personaj a fost cu o armă într-o anumită cameră. Dacă cel de lângă voi are una din cărțile pe care le-ați enumerat, atunci e obligat să vă arate această carte. Astfel puteți să o tăiați de pe listă. Scopul este să aflați cam ce cărți au ceilalți jucători în mână ca să ajungeți la o concluzie și să formulați o acuzație.
Activity: mimați, desenați, explicați
Activity este jocul perfect pentru o petrecere, pentru că permite un număr mare de jucători. Trebuie să mimați, să explicați sau să desenați, în funcție de ce vă cade pe tablă. Scopul principal este să ajungeți la final cât mai repede. Puteți înainta pe tablă 3, 4 sau 5 poziții și apoi extrageți o carte pe care este scrisă o sarcină pentru mimat, vorbit sau desenat. Colegii de echipă trebuie să ghicească rapid, până se golește clepsidra, ce ați avut scris pe cartea trasă. Dacă nu ghicește nimeni, atunci vă întoarceți înapoi pe tablă.
The Game of Thrones
Noua nebunie din lumea jocurilor de societate este The Game of Thrones. Intrați în lumea din Westeros și începeți bătălia pentru râvnitul tron de fier. Jocul permite urzeli inteligente, negocieri diplomatice și planuri ascunse. Complexitatea este destul de ridicată și dacă nu sunteți failiarizați cu povestea din romanele lui George R.R. Martin, vă va fi puțin greu să urmăriți derularea jocului.
New Entry: Pandemic
Un joc extrem de popular în străinătate a ajuns în sfârșit și în România. Este vorba de Pandemic, un joc în care sunteți experți ce luptă împotriva unor boli mortale. Trebuie să țineți sub control patru maladii fatale și să le descoperiți rapid remediile. Jucătorii străbat întregul glob și vor lupta cu infecțiile, căutând resurse pentru eradicarea lor. Pentru a câștiga în lupta cu bolile trebuie să lucrați în echipă pentru că Pandemic este un joc cooperativ. Câștigați toți sau niciunul. Este un joc ideal pentru cei care se încing și se ceartă la astfel de jocuri de societate.
CÂT COSTĂ JOCURILE DE SOCIETATE
Catan – 150 de lei
Cluedo – 130 de lei
Activity – 110 lei
The Game of Thrones – 250 de lei
Pandemic – 190 de lei
Beneficiile aduse de board games
Jocurile sunt o modalitate excelentă de relaxare și distracție cu prietenii. Te scapă de stres și te ajută să socializezi mai bine cu oameni noi dar în același timp sunt jocuri care ne stimulează creativitatea, abilitățile de negociere, comunicarea și gândirea strategică.
Nu te supăra, frate!
Ne distrăm, ne distrăm, dar ne mai și certăm. Poveștile jocurilor sunt extrem de captivante, tensiunea crește și dorința de a câștiga poate duce la lupte aprige. O seară relaxantă cu board games poate fi presărată, din când în când, și de ceruturi aprige, mai ales dacă participă și cupluri. Înainte să vă aprindeți, nu uitați că este doar un joc și că, până la urmă, cel mai bun câștigă!
ALTE RECOMANDĂRI DE JOCURI
Ris – joc românesc de strategie
Ubongo – rapid, ușor și captivant
Rețeaua energetică – un jod despre managementul energiilor