„În acest moment, noi, în UE, nu avem o poziţie unitară în această chestiune”, a declarat Borrell pentru ziar.
Exporturile de petrol reprezintă principala sursă de valută a Kremlinului, iar mulţi din UE au cerut încetarea plăţilor pentru petrol, deoarece acestea finanţează efectiv războiul din Ucraina.
Unele ţări UE fac presiuni pentru un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar Bruxelles-ul pregăteşte o evaluare completă a impactului unei interdicţii a petrolului ca parte a unor posibile măsuri suplimentare, relatează Reuters.
Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Europei, asigurând puţin peste un sfert din importurile de petrol ale UE în 2020, potrivit datelor biroului de statistică al blocului comunitar, Eurostat.
Borrell a declarat că subiectul va fi discutat la următorul summit al UE, care va avea loc la sfârşitul lunii viitoare, şi că nu se aşteaptă la nicio decizie în acest sens până atunci.
„O propunere finală pentru un embargo asupra petrolului şi gazelor nu este încă pe masă”, a spus el.
Toate statele UE depun eforturi pentru a-şi reduce dependenţa de petrolul şi gazele ruseşti, a declarat Borrell, adăugând că el crede că blocul va reuşi să îşi reducă dependenţa în cele din urmă.
„La un moment dat se va întâmpla acest lucru şi atunci Rusia va simţi dureros că se pierd veniturile din afacerile cu petrol şi gaze”, a adăugat el.
(sursa: Mediafax)