Comisia Europeană a publicat raportul pe 2019 privind „sistemul de alertă rapidă”, de prevenire sau de restricționare a vânzării de produse periculoase în ţările membre UE. Din partea României, s-au primit notificări pentru haine, jucării şi autovehicule, dar la nivel european cele mai multe avertizări vizează jucăriile.
În fiecare zi, din 2003 încoace, Comisia Europeană primește semnalări din partea autorităților naționale, în legătură cu produsele nealimentare periculoase, identificate pe piețele lor. Avertizările sunt transmise prin sistemul de alertă rapidă „Safety Gate”. Pe site-ul dedicat, orice consumator poate consulta rapoartele săptămânale, privind produsele cu risc.
Sistemul funcţionează 24 de ore din 24. Alertele urgente sunt gestionate cu prioritate – aşa cum s-a întâmplat în aprilie 2020, cu semnalele primite în legătură cu măştile care nu protejau eficient consumatorii de noul virus.
Notificări şi reacţii
În 2019, autoritățile din 31 de țări participante la sistemul de alertă rapidă (statele membre UE, plus Regatul Unit, Norvegia, Islanda și Liechtenstein) au lansat în sistem 2.243 de alerte privind produse periculoase, ceea ce a condus la luarea a 4.477 de măsuri – în creştere faţă de anii precedenţi. Acțiunile întreprinse ca urmare a alertelor au variat de la retragerea sau distrugerea unui produs, înainte ca acesta să ajungă la consumatori, la rechemarea produselor nesigure de la utilizatori.
Pericol de sufocare
La nivelul Uniunii Europene, jucăriile au reprezentat categoria de produse cu cele mai multe notificări (29%), urmate de autovehicule (23%). haine, textile şi articole de modă (8%) şi aparate şi echipamente electrice (8%). Din România, cele mai multe alerte s-au primit pentru haine, textile şi articole de modă (28%), jucării (24%) şi autovehicule (21%).
Cel mai frecvent notificat risc, la nivelul Uniunii, a fost legat de produsele care provoacă vătămări corporale (27%), de cele cu risc chimic (23%) şi de cele care prezentau pericol de sufocare pentru copii (13%). Din România, riscurile cel mai frecvent semnalate au fost cele legate de sufocare (34%), vătămare (34%) şi strangulare (13%).
Testare la comun
Comisia Europeană a publicat și rezultatele activităților coordonate privind siguranța produselor (proiecte CASP). Comisia Europeană și autoritățile selectate de statele membre au testat, în comun, 652 de produse. Cele cu risc ridicat au fost semnalate prin sistemul de alertă rapidă.
Produsele testate au inclus dispozitive personale de transport, jucării umplute moi, încărcătoare, baterii, scaune de bicicletă pentru copii și jucării din pastă vâscoasă („slime”). Dintre acestea, 38% au fost neconforme cu legislaţia UE în materie de siguranță, iar 11% au fost identificate ca prezentând riscuri grave pentru consumatori. Jucăriile umplute cu material moale au prezentat cea mai mare pondere de risc ridicat – 68 %.
Măştile la control
De la izbucnirea pandemiei de coronavirus s-au înregistrat noi alerte, care nu sunt incluse în raportul pe 2019. Până la 1 iulie anul curent s-au înregistrat 63 de alerte cu privire la măști, 3 alerte privind combinezoane de protecție, 3 alerte privind dezinfectanții pentru mâini și 3 alerte cu privire la lămpile UV (tuburi bactericide). Între 1 martie şi 1 iulie, s-au luat 10 măsuri privind măștile și una privind dezinfectanții pentru mâini.
Anul acesta, activitățile coordonate de testare vor viza măștile, dezinfectanții pentru mâini și mănușile și se preconizează că vor începe pe la jumătatea lunii iulie.
29 de alerte au venit din partea României, în 2019, urmate de 89 de acţiuni specifice.
Sistemul de alertă rapidă nu priveşte produsele alimentare, produsele farmaceutice şi dispozitivele medicale.
Alertele includ informații despre tipul de produse identificate, riscurile pe care le prezintă și măsurile luate la nivel național pentru a preveni sau pentru a restricționa comercializarea lor.