Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jumări de rață, ca-n vremea lui Grigorie Vodă Ghica (rețete voievodale)

Jumări de rață, ca-n vremea lui Grigorie Vodă Ghica (rețete voievodale)

Jumari de rata, ca la masele voievodale.  Acesta este astazi un preparat mai putin cunoscut, insa la masa voievodului Grigorie Vodă Ghica reprezentau un deliciu mult asteptat.

Vremea voievodului Grigorie Vodă Ghica a fost în cugetul şi vorba raialei, „domnia de aur”, de linişte şi pace.

Şi cum toate lucrurile bune au un sfârşit, la 1828 trimisul ţarului, generalul conte Pavel Dimitrievici Kiseleff, adjutant imperial, a poposit la Bucureşti să sfârşească în taină cu Vodă Grigorie temeinica lucrare a Regulamentului Organic.

Jumari de rata - rețeta

La masa diplomaticească, felurile de mâncare curgeau în neştire, parfumate, dulci, acrişoare, servite cu pompă domnească de maestrul de ceremonii, care, între sosurile şi fripturile cu şofran mai aducea câte-un clondir din vinurile de Drăgăşani înzestrate ca o luminată zi de Paşte. Din litania bucatelor îndrăgite de Grigorie Vodă Ghica, trona una singură, jumările de raţă îndopată, lucrare plină de ascunzişuri cu opinteli şi lunecări ale baş-bucătarului.

Dar iată și rețeta promisă:

........................................

Citește mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

 

Subiecte în articol: retete romanesti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri