Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jumătate din datoriile la bugetele sociale vin de la companiile statului

Jumătate din datoriile la bugetele sociale vin de la companiile statului

de Daniela Ivan    |   

Statul român deţine ca acţionar unic sau majoritar nouă din primele zece cele mai datoare companii la contribuţiile sociale din România. Acestea au restanţe care, însumate, ajung la 6,6 miliarde de lei, aproape jumătate din totalul datoriilor de 15,99 miliarde de lei pe care le au firmele la bugetele de pensii şi sănătate. Cum unele dintre aceste firme mai au câteva luni până vor fi radiate din Registrul Comerţului, statul a reuşit să-şi păcălească propriii angajaţi, care vor avea pensii mai mici.

 

Aproape 27% din firmele din România au datorii la plata contribuţiilor sociale. Concret, din totalul de 583.170 de angajatori, 157.798 au restanțe de 15,99 miliarde de lei în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj, potrivit datelor statisticilor ANAF. Datele instituţiei mai arată că din cei 157.798 de angajatori, 155.102 au capital privat, iar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat. Ceea ce uită să ne spună Fiscul este cât reprezintă, ca procent, cele 2.696 de firme în totalul companiilor pe care le deţine statul.

Coloşii statului, striviţi de datorii, intră în faliment

Lista datornicilor huliţi de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, este condusă detaşat de Compania Națională a Huilei (3,7 miliarde de lei), companie care e pe cale de dispariţie. Intrată în insolvență încă din anul 2013, Compania Națională a Huilei, fosta societate care a avut în componență minele din Valea Jiului, mai are doar câteva luni până la momentul în care va fi radiată din evidențe. Complexul Energetic Hunedoara, care a preluat activele CNH, şi care a fost format tocmai pentru a putea funcţiona fără datorii, a ajuns în numai patru ani în Top 4 datornici la contribuţiile sociale, cu restanţe de peste 431 milioane de lei.

Societatea Naţională a Căilor Ferate Române este a treia firmă, după valoarea datoriilor, cu restanţe de aproape 602 milioane de lei. Acestă regie a rămas după reorganizarea, în 1998, a fostei SNCFR pentru recuperarea datoriilor acumulate la acea vreme în contabilitate. În prezent, este în executare silită. Societatea Naţională a Căilor Ferate Române s-a spart în şapte bucăţi, din care unele au făcut din nou datorii.

 

ANAF precizează că 7.237 de angajatori de pe lista rău-platnicilor se află în insolvență.

Un exemplu este Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă "CFR – Marfă", cu peste 117 milioane de lei datorii la contribuţiile sociale.

Şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare este în faliment. RAAN se afla în insolvenţă din septembrie 2013, după ce acumulase datorii de 680 de milioane de lei. Însă alte datorii, de peste 70 milioane lei, s-au acumulat pe perioada insolvenţei şi magistraţii mehedinţeni au decis falimentul. Regia are datorii de circa 142 milioane de lei la bugetele de asigurări sociale.

Privaţii au datorii mai mici

Prima companie privată apare în topul rău-platnicilor abia pe poziţia a opta. Este firma de salubritate Urban SA, companie care are 149 milioane de lei datorie la bugetele sociale. Este urmată de Aversa SA, cu datorii de 104 milioane de lei, şi de FEPA SA, cu datorii de 85,9 milioane de lei.

 

Statul şi-a ţepuit angajaţii

Guvernul nu şi-a apărat nici măcar angajaţii proprii, ca să nu mai vorbim de cei de la privat, în cea ce priveşte pensiile. Legile actuale prevăd ca angajaţii companiilor care nu plătesc contribuţiile la pensii să primească pensii mai mici. Concret, punctul de pensie pentru perioadele respective este mai mic cu două treimi, cât reprezintă partea angajatorului din totalul contribuţiilor. Acelaşi mecanism se aplică şi în cazul angajatilor de la privaţi. Legislaţia ar trebui schimbată în aşa fel încât angajaţii să nu plătească ineficienţa angajatorilor.

 

Minerii din Petroşani vor avea pensii mai mici având în vedere că statul nu mai poate recupera sumele pe care Compania Națională a Huilei le are către bugetul de pensii. Soarta lor o împărtăşesc milioane de români care au lucrat la firmele rău-platnice.

 

Tabel

Top 10 rău-platnici la contribuţii sociale

Compania       Sume restante ( Lei)

1.Compania Naţională a Huilei      3.733.250.565

2.Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor        941.917.919

3.Societatea Naţională a Căilor Ferate Române    601.596.646

4.Societatea Complexul Energetic Hunedoara      431.329.663

5.Societatea Naţională a Cărbunelui      301.681.163

6.Romaero  183.844.314

7.Moldomin    159.063.957

8.Urban   149.212.918

9.Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare      142.045.449

10. Regia Autonomă de Transport Public Iaşi       125.192.297

Sursa: ANAF

 

Subiecte în articol: contributii sociale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri